Uvedba parkirnin v Mariboru: Auer napovedal ustavno presojo, Arsenovič zagotovil, da demokracija ni ogrožena

Igor Selan
23.04.2021 16:18
Mestni svet je kljub nekaterim kritikam potrdil cenik parkirnin oziroma najemnin za osem začasnih parkirišč in dve garažni hiši.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najprej se bo začelo zaračunavanje parkirnine na parkirišču pri mariborski občini. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Mariborski mestni svetniki so v četrtek zvečer v precej burni razpravi potrdili cenik parkirnin oziroma najemnin za osem začasnih parkirišč pri dvorani Tabor, Kovinarju, za Europarkom ob Regijski razvojni agenciji, v Jezdarski ulici, pri Langerjevi vili v Mladinski ulici, ob tovarni Strojna v Linhartovi ulici, pod Koroškim mostom, ob občini v Razlagovi ulici in za dve garažni hiši v Ulici Pohorskega odreda.

V predvidenem ceniku so opredeljene posebne kategorije uporabnikov parkirišč, to je okoliških stanovalcev ter zaposlenih v mestni upravi, kakor tudi uporabnikov, ki so člani športnih društev in upokojencev, katerim se priznajo popusti pri plačilu parkirnine. ​​Cena urnega parkiranja bi bila recimo pri dvorani Tabor 40 centov, dnevnega pa 2,5 evra. Okoliški stanovalci bi za mesečni najem odšteli 25 evrov, preostali uporabniki 35, člani športnih in drugih društev pa 12,5 evra. ​

Cena urnega parkiranja pri dvorani Tabor bo 40 centov, dnevnega pa 2,5 evra.
Sašo Bizjak

Stojan Auer (LPR) je pri tem napovedal ustavno presojo odloka, saj bo ta omogočil, da bodo parkirnino ob športnih, kulturnih ali drugih prireditvah v dvorani Tabor z nakupom vstopnice plačevali tudi tisti, ki bodo tja prišli peš, s kolesom ali javnim prevozom. "Vprašanje je namreč, ali je ustavno, da nekomu, ki ne koristi storitve, to tudi zaračunaš. V demokraciji o gradivu, ki ga je matični odbor zavrnil, mestni svet ne bi smel niti odločati. Zakaj sploh imamo odbore mestnega sveta," se je vprašal Auer.

Da bodo problem s potencialno neustavnostjo preučili, je odgovoril župan Saša Arsenovič in dodal: "Odbori pa so tu zato, da podajo svoje mnenje, niso pa nad mestnim svetom, ki je najvišji organ odločanja v mestu. Demokracija torej, če je odbor tu in tam proti, ni ogrožena." Da se z zaračunavanjem parkirnine pri dvorani Tabor otežuje poslovanje Športnih objektov Maribor, je menil Miha Recek (samostojni).

"Od zavoda zahtevate, da trži dvorano Tabor, vsi, ki bodo zdaj prišli tja, pa bodo morali plačati še parkirnino. Si zamislite, grem na šport k nekemu zasebniku in mi poleg uporabnine objekta zaračuna še parkirnino? To nima nobene logike," je opozarjal Recek.

Za upravljanje omenjenih parkirišč in garaž bo koncesijo dobilo podjetje v 100-odstotni občinski lasti, predvidoma Mestne nepremičnine. Kdaj se bo začela pobirati parkirnina, ki bo nižja kot na primerljivih parkiriščih in garažah v upravljanju zasebnikov, kot so poudarili na občini, še ni znano. Prva sprememba se bo zgodila na parkirišču pri občini, druga parkirišča pa bodo naprej uredili, je napovedal župan Arsenovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta