V Aprilu brez septembrske plače, "pridne" prezaposlili

Barbara Bradač Barbara Bradač
28.10.2019 18:03

Vsak dan hodijo delat, krojijo, šivajo in likajo, a plačila ni. Nekatere delavke so prezaposlili v podjetje Sedmi dan,

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V negotovosti so zaposleni v mariborskem Aprilu. 
Sašo Bizjak

V podjetju za proizvodnjo vrhnjih oblačil April, ki je v lasti Ljuba Javorška, vodi pa ga Sabina Šegula Emeršič, se zadeve ne umirjajo. Ne samo da so delavke, to so predvsem šivilje, avgustovsko plačo prejele izplačano v več delih, zadnji del sredi oktobra, od septembrske plače še niso videle niti centa. Pa čeprav je 18. v mesecu, ko je delodajalec dolžan najkasneje izplačati plačo, že zdavnaj minil. Dodajmo, da so plače v podjetju, ki ima sedež na Partizanski 30, minimalne, dela pa veliko, pravijo zaposlene.

"Pridne" v drugo podjetje

V skladu z zakonodajo morajo zaposleni ob neizplačilu plače od delodajalca pisno zahtevati izplačilo. A ker v podjetju April vročajo odpovedi pogodb o zaposlitvi s ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi pri drugem delodajalcu, se za pisne zahteve po izplačilu plače delavke ne odločajo, saj upajo, da bodo med tistimi, ki jim bo vodstvo Aprila omogočilo, da bodo lahko delo nadaljevale pri drugem delodajalcu, podjetju Sedmi dan.
Gre za podjetje, v katerem naj bi, tako septembra Javoršek, službo dobile "pridne delavke". Po naših podatkih naj bi pogodbe s prezaposlitvijo v družbo Sedmi dan v podpis dobilo 30 delavk, še 30 naj bi jih kasneje. Tako nekatere delavke iz Sedmega dne, ki so doslej delale za April, sedaj šivajo za istimi šivalnimi stroji, na istem naslovu v Kraljeviča Marka ulici, le da za drugo podjetje, ki že izdaja fakture. Direktorica ugašajočega podjetja April Sabina Šegula Emeršič se na naše telefonske klice ni oglašala. Dušanka Špehonja, od 10. oktobra letos direktorica in lastnica podjetja Sedmi dan in hkrati kontaktna oseba v podjetju April, pa je bila v odgovorih kratka. Da so ravno v "procesu izvajanja" in da zaposlujejo, ker "vidijo poslovne priložnosti, da se dela dalje". Kako se odločajo, kdo bo dobil novo službo, ni komentirala. Neuradno se govori, da naj bi pri podjetju April ostale najstarejše delavke in tiste s statusom invalida. Pred Špehonjo je bila skoraj mesec in pol lastnica in direktorica Sedmega dne Marjanca Gaiser, pred njo pa nekaj let do konca avgusta letos Cvetka Javoršek, žena Ljuba Javorška.

Ne plačuje, krivi pa medije

Lastnik Ljubo Javoršek se je odzval na telefonski klic in nam očital, da smo za težaven položaj podjetja krivi mediji, da ne razumemo, kako težak je položaj v tekstilni industriji. "Nam so naročniki dolžni ogromno denarja. Skuhali ste pa vi novinarji. Partnerji in banke so se začeli umikati. Vi ne iščete vzroka, vi hočete Ljuba Javorška uničiti," je povedal Javoršek. In nadaljeval: "Ljudje iščejo samo svoje pravice, ne opravljajo svojih obveznosti, ne dosegajo planskih letnih obveznosti. Vsi bi imeli svoje pravice, samo delal bi malokdo. Žal je tistih, ki imajo znanje in zlate roke, malo." Da rešujejo situacijo, je še dodal, kako, pa ni želel povedati.
O podjetju April smo se mediji razpisali v začetku septembra, ko je vodstvo delavke seznanilo z dejstvom, da ne bodo izpolnili svoje zakonske obveznosti in jim nakazali letošnjega regresa. In nato, ko delavke niso prejele avgustovske plače in so celo za krajši čas ustavile šivalne stroje, a podpisov za stavko kasneje niso zbrale.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta