V Mariboru pobiranje odpadkov iz narave: "Lani smo pobrali 3600 kilogramov, letos upam na deset ton in potem vse manj"

Barbara Bradač Barbara Bradač
04.04.2024 17:30

V soboto bo letošnja velika mestna čistilna akcija Moji odpadki, moja skrb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lani je v akciji sodelovalo 500 prostovoljcev. Letos župan Arsenovič verjame, da se jih bo zbralo vsaj dva tisoč.
Andrej Petelinšek

V soboto, 6. aprila, bo znova vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe, ki jo na nacionalni ravni koordinira Slovenska filantropija in vabi ljudi, da stopijo iz ustaljenih smernic, zavihajo rokave in za en dan postanejo prostovoljci.

Danes so zaposleni na mariborski občini in v skupini javnega mariborskega holdinga čistili in urejali stopnišča, cvetlična korita ter brežino Drave od Studenškega do Koroškega mostu. Jutri bodo zaposleni in učenci 13 osnovnih, petih srednjih šol ter otroci osmih vrtcev čistili svojo okolico. 

V soboto pa mariborska občina organizira veliko mestno čistilno akcijo Moji odpadki, moja skrb. Organizirane akcije čiščenja bodo tudi v mestnih četrteh in krajevnih skupnostih. Na dveh z odpadki še posebej obremenjenih območjih bosta obsežnejši akciji, in sicer na območju krajinskega parka Mariborsko jezero in mestnega gozda Stražun. Hkrati bo potekalo odstranjevanje bele omele z 20 dreves v Novi vasi in odstranitev nepravilno odloženega zelenega obreza. "Lani smo pobrali 3600 kilogramov odpadkov, letos upam, da jih bomo vsaj deset ton in da jih bo potem z leti vse manj," k udeležbi poziva mariborski župan Saša Arsenovič.  

 

V Stražunskem gozdu tri lokacije

Na območju krajinskega parka Mariborsko jezero bo več lokacij čiščenja. Na desnem bregu od Mariborskega otoka do Laznice bo zbirno mesto Limbuško nabrežje, natančneje parkirišče pri Drava centru. Na levem bregu od Mariborskega otoka do Jelovca bo zbirno mesto Dom krajanov v Bresternici (Na Gaj 2). Čiščenje bo potekalo v skupinah, iz reke s čolni ter po nabrežju. Čistita se nabrežje in gozdni rob ob reki.

V Stražunskem gozdu se lahko občani akciji pridružijo na treh lokacijah, in sicer pri vhodu v Stražun s Tezna (Štrekljeva-Belokranjska), vhod v Stražun s Pobrežja (Kosovelova ulica) in v Brezju pri sedežu Mestne četrti Brezje-Dogoše-Zrkovci (ulica Na trati 2). 

V sodelovanju z občani v Mariboru čistijo tudi potoke.
Igor Napast

"Pozivamo občane, da se primerno obujejo, oblečejo, imajo zaščitne rokavice, prinesejo s seboj kakšno vrtno orodje. Mi bomo zagotovili na vsakem zbirnem mestu za občane rokavice in vrečke,​" je pojasnila koordinatorica akcije Neva Pipan in pozvala vse občane, tudi tiste, ki se organiziranih akcij ne bodo udeležili, da se na ta dan odpravijo v naravo, v gozd, vzamejo s seboj že uporabljeno vrečko, po poti naberejo odpadke in jih odvržejo v domače smetnjake.

 

Za boljšo dru​žbo z druženjem, kvačkanjem in čiščenjem

Kot že zadnjih 14 let se tudi letos akciji pridružuje mreža Prostovoljstvo v Mariboru, ki jo koordinira Pekarna Magdalenske mreže. Pripravljajo številne aktivnosti in vabijo, da se jim pridružite, prispevate k skupnosti in sooblikujete boljšo družbo. Med drugim se lahko od 12.30 naprej družite s stanovalci pobreške enote Doma Danice Vogrinec ob skupnem čiščenju okolice doma. V bližini nekdanje restavracije Orient bodo popoldne od 16. ure urejali okolico klopi Trenutek, ki je ob reki Dravi in simbolično posvečena izgubi bližnjih in delovanju slovenskega društva Hospic. Na prvo pomladansko delovno akcijo zavod Igrišče vabi otroke in mlade, mlade družine in vse sosede v Mali Betnavski gozd. Lepe misli bodo v soseski okoli Centra Pika prostovoljci podeljevali sosedom in mimoidočim. Ob 9. uri se bo v Kulturnem inkubatorju na Koroški cesti 18 začelo kratko predavanje o pomenu zelenih urbanih oaz, sledilo bo skupinsko urejanje zeliščnega vrta in kotička za odmor, druženje in sproščanje. V Kulturnem centru Pekarna ob 10.30 vabijo na skupnostno medgeneracijsko kvačkanje s skupino No-Border Craft. Kvačkali bomo s prsti in z iglami v palestinskih barvah in tako izkazovali solidarnost s Palestinkami in Palestinci. Aktivni bodo tudi v Dnevnem centru aktivnosti za starejše Toti DCA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta