V Mariboru prvi uvedli participativni proračun, a nikoli tudi izvedli

Igor Selan Igor Selan
17.06.2020 16:00

Uvedbo participativnega proračuna sta v svoj program zapisala tako župan Saša Arsenovič kot tudi vladajoča mestna koalicija. Sedaj Maribor prehitevajo druge občine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pobudo za dokončanje izvedbe participativnega proračuna v Mestni občini Maribor so predstavili Matevž Hrženjak, Bojan Golčar in Borut Osonkar iz Zavoda PIP.
Andrej Petelinsek
"Vmes je participativni proračun uvedlo že 21 občin, še tri ga pripravljajo, spremenil se je zakon o lokalni samoupravi, ki uvaja možnost participativnega proračuna, uvajanje participacije državljanov podpirata tudi računsko sodišče in Skupnost občin Slovenije,"
Bojan Golčar
Saša Arsenovič

Volitve stanejo, participacija občanov pa je neprecenljiva

Jelka Vrečko
"Z zavodom imamo že dogovorjen sestanek, pobudo smo na občini dobili že pred nekaj dnevi, trenutno jo pregledujejo strokovne službe. Vsekakor se zavedamo 6. člena koalicijskega sporazuma, kjer se zavezujemo k uvedbi participativnega proračuna, ker ta tema je aktualna."
"Jasno je, da volitve nekaj stanejo, so pa neprimerljivo cenejše od državnozborskih ali lokalnih. Za zdaj ocenjujemo, da bi za zagon ciklusa, torej za obveščanje občanov, zadostovalo 45 tisoč evrov. Ni pa mogoče participativnega proračuna ocenjevati samo skozi prizmo cene volitev. O prednostih participativnega proračuna govori tudi Svetovna banka, med drugim navaja hitrejši in enakomernejši gospodarski razvoj, večje zadovoljstvo ljudi z življenjem v mestu, zmanjšanje tveganja korupcije in bolj učinkovito in transparentno porabo javnih sredstev. In vse to je neprecenljivo,"
Borut Osonkar

Postopke je treba začeti takoj

Matevž Hrženjak,
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta