V Mariboru razvijajo pametne maske

Nina Ambrož Nina Ambrož
13.11.2020 16:00

Podvig UKC Maribor in Univerze v Mariboru, da iz potapljaških mask naredijo zaščitne medicinske, prinesel prve uporabne maske. Nadgrajujejo jih s sodobno tehnologijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miralem Hadžiselimović, Vojko Flis, Zdravko Kačič in Matjaž Vogrin s celoobraznimi zaščitnimi maskami, domislekom Mariborčanov. 
Ukc Maribor

Raziskovalni in razvojni projekt izdelave zaščitnih mask, ki sta ga že spomladi zasnovala UKC Maribor in Univerza v Mariboru v sodelovanju z gospodarstvom, kaže odlične rezultate in ima velik potencial za nadaljnje izboljšave, poročajo družbeniki. Danes je v UKC Maribor potekala primopredaja teh celoobraznih zaščitnih mask, ki jih bodo zdravniki in drugi medicinski delavci uporabljali v bolnišničnih prostorih. Direktorju UKC Maribor Vojku Flisu in strokovnemu direktorju UKC Maribor Matjažu Vogrinu sta maske predala rektor mariborske univerze Zdravko Kačič in prorektor za infrastrukturo na univerzi Miralem Hadžiselimović.

​Sledijo maske s senzoričnimi elementi

"To so perfektne maske, ki jih v UKC nujno potrebujemo na covid oddelkih, v operacijskih dvoranah, ORL-ambulantah, pri intenzivni terapiji ..." v video posnetku, ki so ga posredovali medijem, našteva Vogrin. S Flisom se zahvaljujeta raziskovalcem, da so iz potapljaških mask izdelali prve medicinske zaščitne maske, ki predstavljajo dober temelj, da jih izboljšajo in opremijo s sodobnimi tehnologijami. To je šele prvi korak, ki ima velik potencial, meni rektor Kačič, saj bodo maske v nadaljevanju opremljene s senzoričnimi elementi in bodo omogočale bolj udobno uporabo, lažjo komunikacijo in nadzor.

Zaščitne maske - projekt Slomask 
Ukc Maribor

V okviru projekta SLOMASK, ki sta ga univerza in UKC zasnovala skupaj s podjetji Roto, Miniplast in Sine, je namreč v teku nadaljnji razvoj zaščitne opreme. Cilj je razviti in zagotoviti ustrezno proizvodnjo pametnih celoobraznih zaščitnih mask, uporabnih v medicini, ki so narejene po meri uporabnika, pojasnjujejo v piar sporočilu. "Tovrstna zaščitna oprema bo visokotehnološki produkt, v katerega bodo integrirani vsi potrebni senzorji in telekomunikacijski vmesniki za zagotovitev potrebne telemetrije in komunikacije. Prav tako bo razvit sistem za vpihovanja čistega zraka, kar bo zmanjšalo dihalni napor uporabnika in posledično zagotovilo dobro uporabniško izkušnjo. Zaščitna maska bo imela tudi ustrezne rešitve za zdravstveno osebje, ki uporablja očala, in tako bo tudi njim omogočala nemoteno, a hkrati varno izvajanje medicinskega dela."

Hadžiselimović je poudaril: "Maska bo postala pametna." Ob tem pa raziskovalci želijo tudi, da bi slovensko gospodarstvo samozadostno proizvajalo zaščitno opremo.

Dobili so 200 mask

Univerza in UKC Maribor sta že v prvem valu koronske epidemije zagnala družbeno odgovoren projekt z naslovom Zaščitne maske za medicinsko osebje v Sloveniji. Takrat je bil razvit in izdelan uporaben prototip, ki je baziral na predelavi komercialne potapljaške obrazne maske, ki se preko prilagoditvenega adapterja nadgradi z zaščitnim filtrom. Da je šlo za predpripravo na rezervni scenarij, če bi se epidemiološka slika v Sloveniji začela približevati takratni črni sliki v Italiji, v UKC Maribor pravijo, da so razmišljali in gledali naprej.

Ukc Maribor

Od podjetja Decathlon so dobili 200 potapljaških mask, podjetje Margento R&D je doniralo 200 zaščitnih filtrov posebnega tipa P3R. Ko je prineslo drugi val epidemije, je UKC Maribor zaprosil Univerzo v Mariboru, naj raziskovalci te maske predelajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta