V Mariboru se nocoj prične festival sodobnega plesa Platforma

Nina Ambrož Nina Ambrož
28.08.2024 06:30

Platforma, ki je letos postala polnoletna, od srede do sobote ponuja deset plesnih in gibalnih predstav umetnikov iz različnih držav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gracije
Claudia Borgia, Chiara Bruschin

S sodobno plesno predstavo Ona v izvedbi Anamarije Klajnšček danes ob 20. uri v Sodnem stolpu se ta teden v Mariboru pričenja 18. mednarodni festival Platforma sodobnega plesa. Od srede do sobote se bo zvrstilo deset plesnih in gibalnih predstav. Uradna otvoritev Platforme bo v četrtek ob 20. uri v veliki dvorani Lutkovnega gledališča, ko se bo predstavila večkrat nagrajena italijanska koreografinja Silvia Gribaudi s predstavo Gracije. 

Tema letošnjega festivala je polnih 18 ali prehod v polnoletnost. "S prehodom mladostnikov v odraslost ima 18. edicija Platforme sodobnega plesa veliko podobnosti," pravi Mojca Kasjak, umetniška in programska vodja festivala. "Od mladostnikov se ponavadi zahteva sprejemanje večje odgovornosti, ki jih od njih pričakuje širša družba. Kaj se pričakuje od festivala, ki je postal polnoleten? Odgovornost? Še večjo stabilnost? Prepoznavnost? Ali zgolj pripravljenost na vse večje izzive in priložnosti ter raznolike izbore?"

Festival Platforma ima letos polnih 18 let.
David Orešič

Polnoletna Platforma ostaja platforma za umetnike, za sodobno plesno umetnost in za razvoj občinstva. Tudi letos obeta kurirani program z inovativno in kompleksno strukturo. V žanrsko razgibanem programu, v katerem se prepletajo sodobni ples, gib, glasba in inkluzija, se bodo predstavili plesni ustvarjalci iz Slovenije in tujine (Italije, Francije, Belgije, Sirije). Ogledati si bo mogoče predstave Eno samo telo ni dovolj (Agostina D’Alessandro), Telo kot neprehojena pokrajina (Mirica Ačko, Liza Šimenc, Alja Petric), Ko smo risali kratke linije horizonta (Claire Hubert) ... Ob osrednjem festivalskem programu, ki bo potekal v Lutkovnem gledališču Maribor, bodo spremljevalni dogodki tudi na drugih prizoriščih - v Sodnem stolpu, Minoritski cerkvi, Narodnem domu in na prostem – na Židovskem in Glavnem trgu.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta