Platforma sodobnega plesa se letos vrača k naravi

Andreja Kutin Andreja Kutin
27.08.2023 10:00

Do 31. avgusta se bo na več prizoriščih zvrstilo skupno 16 dogodkov. Na ministrstvu rešujejo prostorsko problematiko sodobnega plesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
LLouise, v izvedbi belgijske gledališke skupine Créa-Théâtre
Thomas Bohl

S plesno-gledališko predstavo LLouise, v izvedbi belgijske gledališke skupine Créa-Théâtre se sinoči v Mariboru pričel 17. Mednarodni festival Platforma sodobnega plesa.

V domala polnem avditoriju velike dvorane lutkovnega gledališča so ljubitelji sodobnega plesa slišali tudi obljubo, da se na mnistrstvu za kulturo pospešeno ukvarjajo tudi z reševanjem največje tegobe plesalcev - iskanju prostorov za sodobni ples, ki jih je premalo, česar na ministrstvu se zavedajo in problematiko aktivno rešujejo, je uvodoma dejala Kim Komljanec, svetovalka ministrice za kulturo Aste Vrečko: "Na ministrstvu za kulturo večkrat poudarjamo dejstvo, da se kultura in umetnost vpenjata v ostale prostore družbe, kako pomembna je kultura in kako pomembna je umetnost v vsakdanjiku vsakogar, smo najbolj ugotovili v času kovida. In ta festival se več let ukvarja prav s tem, kako umetnost komunicira z drugimi resorji."

Sicer je Platforma letos posvečena vračanju k naravi. "Nismo vedeli, da se bomo začeli bati narave, še vedno pa verjamemo, da kadar je človek resnično povezan sam s seboj, je povezan tudi z naravo in obratno, narava je naše zatočišča," je v uvodnem nagovoru dejala Mojca Kasjak, umetniška in programska vodja festivala.

Do 31. avgusta se bo na več prizoriščih zvrstilo skupno 16 dogodkov, ob osrednjem festivalskem programu v Lutkovnem gledališču Maribor, bodo spremljevalni plesni dogodki tudi na prostem.

Ker je tema letošnjega festivala Platforma sodobnega plesa 'narava kot umetniški vir', se bo nekaj dogodkov zvrstilo tudi na prostem, v Mestnem parku in na mariborskih trgih. "Kako v urbanem kontekstu vzpostaviti stik z naravo, z naravnim, s svojim izvorom, s svojo avtentičnostjo? Kako vzpostaviti umetniško delo izven običajnih sodobno-plesnih konceptov? To so vprašanja, ki si jih ustvarjalci festivala in gostujoči umetniki zastavljamo letos. S pomočjo subtilnega pristopa in performativnosti, ki zmeraj išče nove formate, ozaveščamo o pomenu narave kot tudi o spektru ekoloških tem in našega odnosa do narave," še izpostavlja Mojca Kasjak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta