V Mariboru se obeta operni spektakel: Na Glavnem trgu bo 1500 sedišč in trije video zasloni

Jon Knez Jon Knez
21.09.2021 18:00
Operna noč bo prvič konec septembra in bo sklenila poletno dogajanje v Mariboru. Na voljo bo okoli 1500 sedišč, spremljati ga bo mogoče tudi na treh video zaslonih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oder se že pripravlja, da bo nared za četrtkov operni spektakel. Čudovit dogodek bo, vabijo Alen Kavčič, Simon Krečič, Danilo Rošker, Vladimir Rukavina in Mitja Špes. 
Andrej Petelinšek

Četrtkov večer bo na Glavnem trgu rezerviran za klasično glasbo. Prvič bo tam Operna noč, ki smo je do zdaj bili vajeni konec maja v Mestnem parku. Projekt poteka v sodelovanju Opere SNG Maribor, Festivala Ezl ek in prvič tudi Narodnega doma Maribor. Vstop na prizorišče, kjer bo na voljo več kot tisoč sedišč, bo možen le z izpolnjevanjem pogoja PCT, upoštevati bo treba tudi varnostno razdaljo.

Andrej Petelinšek

 

​To bo tudi slovesna otvoritev Glavnega trga

Doslej se je Operna noč pričela v Mariboru in so jo nato gostili drugod, letos pa je ravno obratno. Tudi za več obiskovalcev bo na trgu prostora, kot ga je bilo v parku, kjer je bilo nekaj sto sedišč, v četrtek pa jih bo okoli 1500. "Operna noč je bila doslej v parku, zdaj pa se vse obrača. Po turneji po drugih mestih se vračamo v Maribor, na novo lokacijo - Glavni trg. To bo tudi slovesna uradna otvoritev trga," je povedal umetniški vodja mariborske Opere in dirigent Simon Krečič. Dodal je, da bodo koncept in nastopajoči isti kot pretekla leta, program pa bo prirejen bolj slovesno kot v drugih krajih, ker gre za velik dogodek. "Za začetek in konec sem izbral drugačne skladbe. Zaključili bomo s Triumfalnim maršem iz Verdijeve Aide, ki je eno najbolj pompoznih opernih del, in s tem obeležili tako velik dogodek," je razkril.

Andrej Petelinšek

 

​Svetuje se pravočasen prihod

Mitja Špes, predsednik društva Ezl ek, ki Operno noč soorganizira že šesto leto, prosi obiskovalce, naj pridejo pravočasno zaradi preverjanja pogoja PCT pri vhodu na prizorišče. Vstop bo možen na treh mestih. V času dogodka bo promet preusmerjen iz središča mesta, tako da hrup ne bo motil izvajalcev in obiskovalcev. "Glede na to, da se je letos pričela prenova promenade v Mestnem parku in da imamo čudovit Glavni trg, je bil za nas izziv, da Operno noč izpeljemo tukaj. Seveda to pomeni dodatni logistični izziv in preslikavo v središče mesta. V parku so bile določene prednosti z naravnim okoljem, ampak verjamemo, da bo tudi v tem okolju zelo čarobno in čudovito," pravi Špes in glede izvajanja covid izzivov izpostavlja partnerstvo z Narodnim domom, ki ima s tem veliko izkušenj. "Poskrbeli smo, da se bodo spoštovali vsi ukrepi in da bo na širšem okolju trga možno spremljati dogodek na treh video zaslonih."

Mitja Špes: "Verjamemo, da bo zelo čarobno in čudovito tudi na trgu."
Andrej Petelinšek

Operna noč poteka prvič v sodelovanju z Narodnim domom in z njo se zaključujejo poletne prireditve v mestu. Direktor Vladimir Rukavina je izpostavil povezavo in dobro voljo ter napovedal sodelovanje tudi v prihodnje. "V preteklosti smo že veliko sodelovali in to je za mesto dobro, saj vsak s svojimi izkušnjami pripomore k temu, da bomo prišli do veličastnega dogodka. Razmišljamo, da v prihodnje skupaj nekatere stvari naredimo še boljše in pompoznejše. Načrti se že pripravljajo. Vse bo povedala četrtkova prireditev, s katero zaključujemo letošnje mariborske prireditve," je razložil Rukavina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta