V občini Pesnica prepolovili komunalni prispevek

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
06.04.2019 06:00

Prvo branje proračuna je pod streho; svetniki so soglašali tudi z uvedbo žepnin za mlade, v pripravi imajo veliko projektov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Pesnici bodo gradili pokopališče, fitnes na prostem, zasadili drevored ... 
občina Pesnica

Občinski svet občine Pesnica je minuli teden sprejel predlog proračuna za leti 2019 in 2020 ter znižal komunalni prispevek za polovico. "To bo vzpodbudilo obnovo objektov in olajšalo novogradnje v občini. V prvem proračunu sledimo cilju, da občina Pesnica zagotavlja dobre pogoje za vse generacije, uredi zastarelo cestno in drugo komunalno infrastrukturo ter ustvarja dobre pogoje za razvoj podjetništva, kmetijstva in turizma. Postavljamo temelj, da občina Pesnica postane ena najbolj razvitih primestnih občin," so sporočili z občine, ki jo vodi novi župan Gregor Žmak.
Glavne postavke predloga proračuna so obnova ceste skozi Jarenino, rekonstrukcija Osnovne šole Jakobski Dol in ureditev Hiše štajerske glasbe v Jarenini, ki bo posvečena tam živečemu narodno-zabavnemu pevcu Alfiju Nipiču. Na seznamu so še ureditev vaškega središča v Pernici, ureditev kulturne dvorane in prireditvenega prostora na prostem v Jakobskem Dolu in Parka aktivnih doživetij oziroma fitnesa na prostem v Pesnici.
V tem kraju želijo do leta 2022 zgraditi tudi pokopališče, v letošnjem proračunu so zagotovili denar za začetek priprave dokumentacije. Krajani Pesnice bodo dobili tudi nov drevored s stotimi lipami, ki jih bodo zasadili od avtocestnega krožišča pa skoraj do centra Pesnice. Načrtujejo še izgradnjo postajališč za avtodome v Jakobu in Pernici pa subvencije za male čistilne naprave.
Kot zanimivost, 91.000 evrov so namenili za enkratne žepnine v višini 150 oziroma 250 evrov tistim dijakom in študentom, ki so aktivni v društvih ali pri pomoči starejšim. "V predlogu proračuna so predvideni še trikrat več sredstev za nakup opreme in vzdrževanje šol in vrtcev, višja sredstva za dejavnost in investicije gasilskih društev ter več denarja za obnovo vodovodov," še dodajajo na občini, kjer za letos načrtujejo dobrih 7,6 milijona evrov prihodkov in 8,8 milijona evrov odhodkov. Primanjkljaj bo zmanjšan iz ostanka denarja iz preteklega leta in najetega dolgoročnega kredita.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta