V opomin na krvavo obdobje druge svetovne v Maribor prihaja vagon, s katerim so v koncentracijska taborišča prevažali vojne ujetnike

26.08.2021 14:50
Letos mineva 80 let od vzpostavitve nacističnih uničevalnih taborišč. 30. septembra bodo v meljskem Stalagu odprli projekt Prezrte žrtve nacizma. Na ogled bodo dve razstavi in obnovljen vagon z Vlaka spomina.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor: tiskovka v Ruskem centru v Melju (Stalag) - Avtor: Igor Napast - - Avtor: Igor Napast (foto: Igor Napast)
Igor Napast

V mednarodnem raziskovalnem centru druge svetovne vojne (MRC) Maribor, natančneje v nekdanjem Stalagu XVIII D v Melju, so na tiskovni konferenci povedali, da konec septembra iz Berlina v Maribor prihaja Vlak spomina, ki bo od 30. septembra razstavljen pred muzejem Stalag na koncu Einspielerjeve ulice v Melju. V njem bo odprta tudi istoimenska razstava.

Pokroviteljstvo predsednika Pahorja

Kot je povedala poslovna sekretarka Iza Verdel, se v Stalagu, kjer je urejen tudi muzej sovjetskih vojnih ujetnikov, posvečajo projektu prezrtih žrtvev holokavsta in pripravljajo razstavo o omenjen vlaku. Častni pokrovitelj projekta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, partnerji pa slovensko veleposlaništvo v Berlinu, nemško veleposlaništvo v Ljubljani, veleposlaništvo Ruske federacije v Ljubljani, Spominski center Bergen-Belsen, nemško-ruski muzej v Berlinu, muzej zmage v Moskvi in Slovenske železnice. S pomočjo slednjih je tudi restavriran originalni vagon, eden tistih, ki so leta 1941 prevažali sovjetske in druge zavezniške vojne ujetnike.

3,5 milijona sovjetskih žrtev

Direktor centra Janez Ujčič je pojasnil, da bodo vagon pred Stalag pripeljali s posebnim dvigalom. Ob tem bosta od 30. septembra na ogled razstavi Življenje sovjetskih vojnih ujetnikov in Življenje zavezniških vojnih ujetnikov - Britancev, Novozelandcev, Jugoslovanov in večje skupine Judov. Vse skupaj nastaja ob 80. obletnici vzpostavitve koncentracijskih taborišč, v katerih je ob šestih milijonih Judov umrlo tudi 3,5 milijona sovjetskih vojnih ujetnikov, ki so nekoliko prezrti, je izpostavila Iza Verdel. Direktor Ujčič je izpostavil pomembnost spomina na žrtve: "Prezrtih žrtev se moramo spominjati prek mladih generacij. Naše razstave je obiskalo 400 dijakov Prve gimnazije Maribor, ki so odšli brez besed."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta