V torek se prične predčasno glasovanje na EU-volitvah in referendumih; kje lahko oddate glas v Mariboru

Igor Selan Igor Selan
03.06.2024 16:36

Predčasno bo svoj glas mogoče oddati vse do četrtka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glasovnice bodo različnih barv, za evropske volitve bo bela, za referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja vijolična, za preferenčni glas modra, za rabo konoplje v medicinske namene rumena, za osebno rabo konoplje pa rdeča
Janko Rath

Do evropskih volitev in treh posvetovalnih referendumov (o evtanaziji, o preferenčnem glasu in o konoplji) je še šest dni, že od jutri, torka, 4. junija, pa bo mogoče svoj glas oddati predčasno na voliščih, ki bodo odprta med 7. in 19. uro. Predčasne volitve, za katere se volivcem ni treba prijaviti, ne morejo pa na njih glasovati izven okraja stalnega prebivališča, bodo nato trajale do četrtka.

Glasove bo mogoče oddati na osmih voliščih

Mariborčani bodo svoj glas lahko predčasno oddali na sedmih voliščih v Mariboru in na enem v Hočah, pri čemer bodo volivci volilnega okraja 1, v katerega ob delu mariborske občine sodita tudi del občine Hoče - Slivnica in občina Rače - Fram, svoj glas lahko oddali v Kulturnem domu Kamnica na Vrbanski cesti 97. Volivci iz volilnega okraja 2 bodo lahko glasovali na dveh voliščih. Volivci tistega dela volilnega okraja, v katerega poleg dela mariborske občine sodijo tudi drugi del občine Hoče - Slivnica ter občini Miklavž na Dravskem polju in Starše, bodo volili v Kulturnem domu Hoče na Pohorski cesti 15 v Hočah, drugi del volilnega okraja, ki zajema samo del mariborske občine, pa bo svoj glas lahko oddal v prostorih MČ Tezno v Panonski ulici 12.

Janko Rath

Volivci iz volilnega okraja 3, kamor poleg dela mariborske občine sodi še občina Duplek, bodo svoj glas lahko predčasno oddali v Mestni četrti Brezje v ulici Na trati 2. Preostale štiri volilne okraje tvorijo le deli mariborske občine, volivci okraja 4 bodo lahko svoj glas oddali v Razstavnem salonu v Grajski ulici 7, volilnega okraja 5 v Domu Lizike Jančar na Titovi cesti 24a, volilnega okraja 6 v prostorih MČ Radvanje na Lackovi cesti 43b, volilnega okraja 7 pa v Mestni četrti Tabor v Metelkovi 63.

Janko Rath

Volilna imenika bosta dva

Podatek o volišču, na katerem lahko volite, je zapisan na obvestilu, ki so ga volilni upravičenci prejeli po pošti. Obvestila ni treba prinesti s seboj na volišče, je pa to priporočljivo, saj vas bodo tako volilni odbori lažje našli v volilnih imenikih. Volilna imenika bosta dva, eden za evropske volitve in eden za referendume, pri čemer se boste morali v slednjega volivci podpisati za vsak referendum posebej. Skupno se boste torej morali podpisati štirikrat.

Zunaj okraja prebivališča bo mogoče glasovati le v nedeljo. Tako imenovano omnia volišče bo v Mariboru v Razstavnem salonu v Grajski ulici 7.

Andrej Petelinšek

Volivci bodo prejeli pet glasovnic različnih barv

Po podpisu v volilni imenik bodo volivci prejeli pet glasovnic, po eno za evropske volitve ter za referenduma o evtanaziji in o preferenčnem glasu, medtem ko bodo za referendum o konoplji dobili dve glasovnici, eno za rabo konoplje v medicinske namene, drugo pa za osebno rabo konoplje. Glasovnice bodo različnih barv, za evropske volitve bo bela, za referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja vijolična, za preferenčni glas modra, za rabo konoplje v medicinske namene rumena, za osebno rabo konoplje pa rdeča. Volivci glasujejo tako, da pri vsakem referendumskem vprašanju obkrožijo besedo "za" ali "proti".

Na evropskih volitvah pa bodo volivci izbirali med enajstimi kandidatnimi listami. Volivec glasuje tako, da obkroži zaporedno številko liste, za katero želi glasovati. Ob tem lahko odda tudi preferenčni glas, in sicer tako, da obkroži številko pred imenom in priimkom kandidata, kateremu daje prednost pred ostalimi na listi. Pri tem morajo volivci preferenčni glas oddati kandidatu iste liste, za katero glasujejo, sicer glasovnica ne bo veljavna. V primeru, da volivec obkroži le ime kandidata, pa se šteje tudi glas za listo, ki ji pripada, in je torej glasovnica veljavna.

Rezultati volitev bodo predvidoma znani v nedeljo po 23. uri, ko se zapre zadnje volišče v EU, medtem ko bodo rezultati referendumov predvidoma znani že prej, in sicer po 21. uri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta