V UKC Maribor ob 150.000 evrov zaradi nezakonitih odpovedi

Jana Juvan Jana Juvan
12.03.2019 18:49

Ker je bivši vršilec dolžnosti direktorja Janez Lavre neupravičeno odpustil dva pomočnika, je moral mariborski UKC plačati že 150.000 evrov in oba znova zaposliti, enega "na čakanje".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Napačne odločitve vodstva UKC, ko ga je vodil Janez Lavre, glede odpuščenih pomočnikov direktorja imajo tudi finančne posledice.  
Sašo Bizjak

Na zadnji seji sveta UKC Maribor so se med drugim seznanili s stroški dveh sodno izgubljenih primerov ob odpovedih uslužbencev v upravi bolnišnice za časa vršilca dolžnosti direktorja Janeza Lavreta. Šlo je za Gregorja Danka, nekdanjega pomočnika za kadrovsko-pravne zadeve, in Petra Weissensteinerja, nekdanjega pomočnika direktorja za nabavo.
Oba sta bila tudi med enajstimi kandidati za mesto direktorja UKC, potem ko je dolgoletni prvi mož bolnišnice Gregor Pivec podal odpoved od pogodbe direktorja, kot vršilec dolžnosti pa ga je nato junija 2016 za leto dni nadomestil Lavre. Le nekaj dni po nastopu svoje nove funkcije je Lavre nato Danku ukinil delovno mesto in mu podal redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. Decembra 2016 pa je Weissensteinerju izrekel izredno odpoved delovnega razmerja iz krivdnih razlogov, zoper njega (in še Pivca ter Miho Pogačnika) pa vložil še kazensko ovadbo zaradi razvpite pogodbe z reškimi anesteziologi. Sicer so Weissensteinerju na sodišču očitali še poskus zaposlitve prav Gregorja Danka, ki so ga pred tem odpustili, in prekoračitev pooblastil pri podpisu okvirnega sporazuma z dobaviteljem Mark Medical. Toda sodišče je zaključilo, da UKC ni uspel dokazati vsebinske utemeljenosti izpodbijane izredne odpovedi. Lavre naj bi bil Weissensteinerju namreč preklical pooblastila, ki niso več veljala, zato naj ne bi bil imel osnove za krivdno odpoved delovnega razmerja. Tudi za Danka pa ekonomskega razloga za odpoved UKC ni uspelo dokazati.

Danko nezadovoljen, Weissensteiner na čakanju

Oba nekdanja pomočnika direktorja sta dobila tudi primere na sodiščih druge stopnje, saj je UKC odločitev prvostopenjskih sodišč skušal izpodbijati, a je izgubil in bi ju torej moral znova zaposliti. S tem pa postopkov ni konec, saj sta oba vložila še predloge za izvršbo zoper UKC Maribor "na podlagi izvršilnega naslova, in sicer pravnomočne in izvršljive sodbe delovnega sodišča", kot so zapisali v UKC.

Sašo Bizjak
Staro delovno mesto Petra Weissensteinerja v UKC Maribor je zasedeno, zato čaka na delo doma, za kar prejema nadomestilo v višini 80 odstotkov svoje prejšnje plače.
Sašo Bizjak

Ob 150.000 evrov, odgovornosti ne bodo iskali

Napačne odločitve vodstva UKC glede odpuščenih pomočnikov direktorja imajo tudi finančne posledice. Za Danka je moral UKC zaradi izgubljene sodbe odšteti okoli 50 tisoč evrov, povrniti so mu morali bruto plače za skoraj dve leti, nadomestilo za neizrabljen letni dopust za dve leti in sodne stroške. Za Weissensteinerja pa so morali odšteti 100.000 evrov. Tudi njemu so namreč morali vrniti še skoraj 3300 evrov bruto nadomestil plač za vsak mesec od konca decembra 2016. UKC je odločitev sodišča skušal izpodbijati na prvi stopnji, zato so nastali dodatni stroški, skupaj za dobrih 9000 evrov, kar je dodatno razburilo nekatere člane sveta zavoda. A ker je odločitev o odpovedi sprejel zdaj že nekdanji direktor, ocenjujejo, da nimajo vzvodov za iskanje kakršnekoli odgovornosti, je bilo slišati na seji sveta zavoda. Ali bo vodstvo UKC iskalo kakšno odgovornost, nam niso odgovorili.

Weissensteiner naj bi predsednika sveta Ljuba Germiča (na desni) v elektronskih sporočilih obtoževal, da nasprotuje temu, da ga ponovno zaposlijo, kar naj bi mu bil rekel direktor Vojko Flis (na levi), a je slednji to na seji sveta odločno zanikal. 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta