V UKC Maribor se je okužil tudi stanovalec doma starejših

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
16.09.2020 14:05

Stanovalec Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane iz enote Slovenska Bistrica, ki so ga v UKC Maribor prepeljali zaradi njegove primarne bolezni, se je z novim koronavirusom okužil v bolnišnici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dom starejših v Slovenski Bistrici 
Tomaž Ajd

Pred dnevi so stanovalca Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane iz enote Slovenska Bistrica
prepeljali v UKC Maribor zaradi njegove primarne bolezni. Žal se je zgodilo, da se je v
bolnišnici okužil s z novim koronavirusom. Ker ne kaže znakov bolezni, so ga želeli iz UKC Maribor prepeljati nazaj v slovenjebistriško enoto doma starejših. A se to ne bo zgodilo, saj bi to v domu povzročilo velike organizacijske težave.

Iva Soršak, direktorica Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane, v rdeči coni
Tomaž Ajd


Stanovalci se ob tem sprašujejo, kako se lahko to sploh zgodi. "Stanovalce je to izjemno presenetilo. Seveda se bojimo, da bi okužba prišla v dom. Človek se je okužil v bolnišnici in ne v domu. Testi vseh, ki so bili v stiku z njim v domu, so bili negativni. Ne gre za našo krivdo, da se je to zgodilo. Upamo, da nas v bolnišnici razumejo in da ga bodo zadržali, dokler ne bo test pokazal, da je negativen," je dejal Miroslav Kolenko, predsednik sveta stanovalcev Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane in poudaril, da so se v UKC Maribor korektno odzvali.
Zaveda se tudi, da morajo v bolnišnici tiste, ki ne kažejo resnejših znakov okužbe, vrniti v domače okolje. "Dejstvo je, da je to v stanovanju lažje, v domu starejših pa gre za problem, ki je skoraj nerešljiv. Pripravljeno imamo rdečo cono, ki je predvidena samo za nekaj ljudi. Predvsem pa nam to povzroča velike kadrovske probleme. Samo za enega morajo skrbeti štirje zaposleni, ki pa z drugimi varovanci ne smejo imeti stika," je dejal Kolenko. 

Miroslav Kolenko
Tomaž Ajd


S problematiko je vodstvo doma seznanilo tudi ministrstvo za zdravje. "Pravijo, da doma ni treba zapreti. Po prvem valu epidemije praktično ničesar ne rešujejo, ne glede kadrovskih okrepitev, kakor tudi ne glede vsega ostalega. Pravijo, da bo že nekako … Vidite, kakšna je epidemiološka slika Slovenije in okolice Maribora. Ministrstvo se ni adekvatno odzvalo, zato se lahko zgodi tudi kaj hujšega," opozarja Miroslav Kolenko. 
Sicer pa se tudi v Slovenski Bistrici epidemiološka slika poslabšuje, kljub vsem opozorilom in apelom s strani pristojnih služb z državnega nivoja. Zaradi tega in tudi zaradi predvidenih sezonskih okužb dihal, se bo po prognozah NIJZ število okužb še povečalo. Od 1. do 15. septembra so imeli v občini 18 potrjenih primerov covid-19.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta