V večstanovanjskih stavbah v Mariboru že nameščajo obvezne razpršilnike za razkuževanje rok. Koliko stanejo?

Barbara Bradač Barbara Bradač
07.10.2020 16:00

Čeprav bi morali upravniki po vladnem odloku danes namestiti razpršilnike za razkuževanje rok v večstanovanjskih zgradbah, bo to trajalo še vsaj dva tedna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako so danes nameščali razpršilnike za razkuževanje rok v Kettejevi ulici v Mariboru. 
Sašo Bizjak

V večstanovanjskih stavbah poteka nameščanje razpršilnikov za razkuževanje rok, da bi bilo tveganje za širjenje okužbe z novim koronavirusom čim manjše.​ Vladni odlok je začel veljati danes, a to še ne pomeni, da je upravnikom uspelo razpršilnike že namestiti, saj je bilo za to bistveno premalo časa. Razpršilniki morajo biti na voljo ob vhodu v stavbo in ob vhodu v dvigalo, če ga stavba ima.

​Spomladi je ukrep obveznega razkuževanja površin v večstanovanjskih stavbah dvakrat na dan razburjal, sedaj pa upravniki pravijo, da etažni lastniki razpršilnike mirno sprejemajo, kljub temu da ti pomenijo dodaten strošek. Večje težave jim pri tem povzroča kratek rok za namestitev.

Pred vsakim dvigalom v etaži?

"Akcija teče in razpršilnike že nameščamo. ​Delamo neprestano, so praktično izredne razmere. Za to, da se o razpršilnikih dogovorimo, jih dobavimo in namestimo v vseh stavbah, bo treba vsaj deset do štirinajst dni," je poudaril prokurist Stanovanjske zadruge Smreka Miroslav Rieger. "To namreč ne gre čez noč, saj se je treba z etažnimi lastniki dogovoriti, kakšne razpršilnike želijo in predvsem, za kolikšen denar. To je njihov strošek in pri tem imajo besedo. Potem jih je treba še nabaviti in namontirati. Danes bi morali že biti nameščeni, kar pa je bilo nemogoče, glede na to, da upravljamo več sto večstanovanjskih stavb, ki so razpršene od Maribora do Rogaške, Celja, Šmarja pri Jelšah in koroške regije. Operativno smo imeli na razpolago tri dni, da se dogovorimo z etažnimi lastniki, nabavimo razpršilnike in jih namestimo," je pojasnil Rieger.

Danes jih bodo namestili okoli sto. "Bilo je tudi vprašanje, ali je treba razpršilnik namestiti ob vhodu v dvigalo v vsaki etaži, pa navodil še ni. Torej tega odlok še ne predvideva," doda prokurist Smreke, družbe, ki upravlja več kot 7000 stanovanjskih enot v okrog 600 večstanovanjskih stavbah.

Cena enostavnega razpršilnika je okoli 40 evrov. 
Sašo Bizjak

Skrbeli bodo tudi za polnjenje

Cene razpršilnikov so različne. Za enostavnega, za takega se stanovalci običajno odločijo, pravi Rieger, je treba skupaj z montažo na določeno mesto pri vhodu odšteti 40 evrov. Če razpršilnike namestijo etažni lastniki sami, je strošek manjši. Pri Smreki bodo skrbeli tudi za polnjenje, pri tem pa Rieger zagotavlja, da imajo v zalogi dovolj sredstva za razkuževanje. "Razkuževanje rok bo tako na razpolago vedno, samo skrbni morajo biti stanovalci, da bodo razkužilo uporabljali, drugače ne bo učinkovito," razmišlja Rieger.

Direktor Stanovanjskega inženiringa Boštjan Bajec, kjer upravljajo 25 večstanovanjskih enot, pravi, da so etažnim lastnikom posredovali dve možnosti razpršilnikov in s tem dve ponudbi. "Nekaj se jih je odzvalo, da so že sami poskrbeli, nekateri so nam naložili, naj jih namestimo, tistim, od katerih odziva ne bo, bomo mi namestili razpršilnike, saj smo jih po zakonu dolžni namestiti. To imamo namreč za nujno vzdrževalno delo, enako, kot če toči streha," je pojasnil Bajec. Sicer pa se tudi po njegovih besedah večina ljudi odloča za cenejše razpršilnike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta