Včeraj razstava, danes slavnostna akademija: Kako pri KUD Študent Maribor nadaljujejo praznovanje 60-letnice

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
20.06.2024 02:45

Do avgusta bo v Univerzitetni knjižnici Maribor na ogled razstava priznanj, fotografij in člankov, ki so se nabrali v 60 letih delovanja. Danes s slavnostno akademijo na Trgu Leona Štuklja pripravljajo vrhunec praznovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi nocoj bodo nastopili člani APZ Maribor in AFS KUD Študent
Igor Napast

Pri Kulturno-umetniškem društvu (KUD) Študent Maribor nadaljujejo praznovanje okroglega jubileja. Po celovečernem spektaklu Akademske folklorne skupine Študent v Dvorani Ondine Otta Klasinc v SNG Maribor v začetku meseca so včeraj v društvu na ogled postavili razstavo, danes pa vabijo na Slavnostno akademijo na Trg Leona Štuklja.

Včeraj popoldne so v Univerzitetni knjižnici Maribor odprli razstavo z zgodovinskim pregledom društva z imenom Pod kudovsko marelo. O delovanju in dosežkih društva od 21. maja 1964, ko je bil KUD ustanovljen, pričajo arhivsko gradivo člankov, priznanja, fotografije in drugi viri. Razstava bo na ogled do konca avgusta, krajši čas pa bodo nekatere narodne noše Akademske folklorne skupine (AFS) Študent in zgodovinski razvoj zborovskih uniform Akademskega pevskega zbora (APZ) Maribor na ogled tudi v izložbah v Gosposki ulici 32. Otvoritveni program sta z nastopom popestrili obe aktualni sekciji, AFS Študent in APZ Maribor.

Vrhunec praznovanja bo slavnostna akademija KUD Študent Maribor, ki bo danes, 20. junija, ob 20. uri na glavnem odru Festivala Lent na Trgu Leona Štuklja. Predstavili se bosta AFS Študent in APZ Maribor z nekdanjimi generacijami ter s pesmijo in plesom popeljali po svojih spominih. Projekt ob 60-letnici društva, ki so ga poimenovali Pod Kudovsko marelo že 60 let, je pod častno pokroviteljstvo prevzel župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, so pripisali k vabilu. Vstopnice so na voljo pri Narodnem domu, ob nakupu petih je šesta brezplačna.

V društvu, ki pomembno prispeva k oblikovanju kulturne politike in promociji kulture v Mariboru, obe sekciji pa se redno udeležujeta tekmovanj pri nas in v tujini, je aktivnih več kot 170 pevcev in plesalcev, od najmlajših šolarjev pa vse do veteranov, ki zvesto in ponosno ohranjajo tradicijo. Od društvenih začetkov leta 1964 se je zvrstilo več kot šest tisoč članov, "članstvo v eni izmed sekcij je bilo in še vedno ostaja zelo dobra odskočna deska za nadaljnje življenje", so še zapisali ob jubileju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta