Veliki trgovci: Prodaja ni padla, a omejitve se že poznajo

Damijan Toplak Damijan Toplak
30.11.2020 04:00
Na (ne)smiselnost ukrepov ob zaprtju trgovin z nenujnim blagom opozarjajo veliki trgovci.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sprejeti ukrepi bodo opazno vplivali na naše poslovanje, pravijo v Hoferju. 
Robert Balen

Statistični urad je objavil, da so prihodki na področju živil, pijač in tobaka letos oktobra glede na lanski oktober porasli za 0,8 odstotka, neživil pa za 1,4 odstotka.

Boštjan Jager, direktor podjetja Jagros (Trgovine Jager), pojasni, da v zadnjem obdobju glede na sprejete vladne odloke beležijo visok upad prodaje na področju kmetijskih in tehničnih izdelkov, medtem ko se jim je prodaja tekstila popolnoma ustavila. Ker so spletno trgovino uvedli pred kratkim, še nimajo pravih rezultatov, ali se je del prodaje preselil tja. "Težko komentiramo smiselnost vladnih ukrepov, da nekaterih izdelkov ne smemo prodajati, a če bi bilo veliko okužb pri prodaji, bi se delno zaprtje dejavnosti prodaje moralo danes že bistveno bolj poznati pri številu okuženih v Sloveniji, pa se ne. Nedeljskega prometa, ko so naše trgovine zaprte, nikoli ne bo mogoče v celoti prerazporediti na preostale dneve. Nenačrtni nakupi, posebno izdelkov, ki jih tudi v nedeljo potrošimo ali zaužijemo, se ne prenesejo na preostale dni. Podpiramo pa zaprtje trgovin ob nedeljah, saj s tem postane poklic trgovca bolj cenjen, ker ni treba delati ob dela prostih dnevih. S tem se pri nas število zaposlenih ni zmanjšalo," razloži Jager. Pripomni, da so zelo resno vzeli in uresničili ukrepe za preprečevanje okužb s koronavirusom, saj prihajajo iz občine Šmarje pri Jelšah.

.
Andrej Petelinšek

V Lidlu Slovenija bodo ukrepi, sploh prepoved prodaje določenih izdelkov, udarec za poslovanje, saj te izdelke ponujajo kratek čas, zdaj pa bodo ostali v zalogi. "Tu je naš položaj slabši v primerjavi z drugimi ponudniki tovrstnega blaga, ki ga ponujajo daljše obdobje in imajo več priložnosti za odprodajo, spletne trgovine pa nimamo. Pri tem je na trgovce padlo veliko stroškov, ki so del ukrepov za varno nakupovanje in jih moramo zagotavljati," pravijo pri Lidlu.

Prodaja raste, a stroški tudi

V Sparu Slovenija nimajo upada prodaje glede na preteklo leto, opažajo pa znatno povečanje prodaje v spletni trgovini. Pri njih od 16. novembra do nadaljnjega ni mogoče kupiti tehničnega blaga, oblačil in obutve, da pa bi kupcem omogočili prodajo na daljavo in zagotovili nakup izdelkov iz aktualnih letakov, ki so bili pripravljeni pred odlokom, so ponudili možnost naročanja teh izdelkov po spletu, prevzem in plačilo pa v eni izmed 13 trgovin Interspar.

Mercator v prvih devetih mesecih letos prav tako beleži višje prihodke v maloprodaji glede na primerljivo obdobje lani, so pa na poslovanje negativno vplivali višji stroški dela in drugi stroški zaradi zagotavljanja varnosti zaposlenih in kupcev med epidemijo. Manjša je dejavnost veleprodaje zaradi zaprtja gostinskih lokalov in javnih zavodov (šole, vrtci ...), prizadeta je prodaja tehničnega blaga zaradi začasnega zaprtja tehničnih trgovin, manjša je proizvodna dejavnost.

Breda Lovrin, lastnica Totega marketa v Skokah
Damijan Toplak

Epidemija na oglaševanje ni vplivala

V Tušu zaznavajo, da v epidemiji kupci nakupe opravljajo manj pogosto, a v večjem obsegu, ter se pogosteje odločajo za nakupe živil po spletu. Na nekaterih lokacijah spletni nakupi dosegajo že 15-odstotni delež prodaje poslovalnice. Občutijo bolj umirjeno nakupovanje kot v prvem valu, z načrtovanimi in racionalnimi nakupi. Beležijo dvig maloprodaje v primerjavi s prejšnjim koronaobdobjem ter hkrati padec v segmentu cash&carry zaradi zaprtega turizma in restavracij. Ocenjujejo, da se 75 odstotkov nedeljskega prometa ni razporedilo na preostale dni v tednu, a zaposlenih niso odpuščali. Bliža se zanje najbolj intenziven čas v letu tudi zaradi praznikov in za ta čas so bile oglaševalske aktivnosti načrtovane že pred dolgo časa in se ne spreminjajo. "Zaradi številnih veljavnih ukrepov so kupci pogosto zmedeni, kaj je odprto in kdaj, zato je oglaševanje toliko pomembnejše," menijo pri Tušu.

Andrej Petelinšek

Velik izziv je za Hofer povpraševanje kupcev po izdelkih (obutvi, oblačilih in tehničnem blagu), ki jih je bilo treba umakniti s polic. Prodaja po spletu poteka nemoteno, namenjena pa je zlasti prodaji tehničnih izdelkov, izdelkov za dom in bele tehnike, ki jih sicer v fizičnih trgovinah zdaj ne prodajajo. Sprejeti ukrepi bodo opazno vplivali na Hoferjevo poslovanje. Nedeljski promet se je v določeni meri prerazporedil na preostale dneve, zaprtje trgovin je zahtevalo prilagoditev kadrovske strukture in organizacije dela. Ob tem je njihov fleksibilni model poslovanja omogočil ohranitev vseh delovnih mest. Trenutno ni potrebe po dodatnem privabljanju kupcev in s tem dodatnem oglaševanju, to je namreč načrtovano že vnaprej. Se pa v Hoferju zavedajo širšega vpliva na gospodarstvo in njihove odgovornosti, zato razmišljajo o posledičnem vplivu na njihove partnerje - agencije, medije, tiskarje ... Podpirajo oglaševanje v slovenskih medijih, zato ostaja oglaševanje predhodno zastavljenih kampanj v veliki meri nespremenjeno in epidemija na njegov obseg ni vplivala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta