(VIDEO) Grema na kafe s Špelo Recer: Najlepša ulica v mestu je Tomšičev drevored

Miha Dajčman Miha Dajčman
11.06.2019 18:49

Krajinska arhitektka in planinka Špela Recer si želi več zelenih površin v mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Tako kot vemo, da se lahko s Pohorja smučamo v dolino, lahko gremo iz mesta v hribe."
Andrej Petelinšek

S podpredsednico Planinskega društva Maribor Matica in krajinsko arhitektko Špelo Recer smo se srečali v Čajeku v Slovenski ulici. Pogovarjali smo se o jubileju PD Maribor Matica, o začetku planinske sezone in krajinski arhitekturi ter zelenih potencialih Maribora. Recerjeva pravi, da ni kofetarica, čajnico Čajek pa z možem pogosto izbereta kot prostor, kjer si oddahneta po napornih projektih. Pila je oolong čaj, dan pa začne z črnim čajem, ki jo poživi.
Prisluhnite pogovoru na priloženi povezavi
{soundcloud}https://soundcloud.com/vecerpodkast/grema-na-kafe-spela-recer{/soundcloud}
Planinsko društvo Maribor Matica te dni praznuje sto let delovanja. Kakšne aktivnosti organizirate v okviru praznovanja?
"Prejšnji teden smo datum 6. junij, ko je bila v Narodnem domu pred sto leti ustanovna seja, obeležili in povezali z dnevom okolja, ki je bil dan prej, zasadili smo lipo na začetku Slovenske planinske poti, ki povezuje gorski svet Slovenije. Pomembno nam je bilo označiti, da je ravno začetek te poti v Mariboru in da je njen pobudnik, oče slovenske tranzverzale, član našega društva. Ivan Šumljak je bil predan markacist in začel je z idejo, da bi gorski svet povezal z eno potjo, ki si jo je zamislil kot krožno, izvedena pa je bila linearna pot od Maribora do slovenskega morja. Danes imamo v Narodnem domu svečano akademijo, na katero so vabljeni člani in mariborski planinci. PD Maribor Matica z ustanovitvijo pred stotimi leti pomeni začetek planinstva v Mariboru."
Ste vi že šli čez slovensko tranzverzalo?
"Čez celo ne, sem pa seveda že bila na večini posameznih odsekih."
Je kaj posebnega na tem začetku, ki je v Mariboru?
"Ne, trenutno prostorsko nič. Redko kdo ve, kje se začne. Pomembno se nam je zdelo, da to obeležimo na ustrezen način. Ob drevesu imamo v planu tudi postavitev klopi in pitnika, da bi ljudje vedeli, da se ta pot začne tukaj. Tako kot vemo, da se lahko s Pohorja smučamo v dolino, lahko gremo iz mesta v hribe."
Pohorje je verjetno priljubljeno za manjše priprave pred malo večjimi vzponi. Vi se kaj odpravite na Pohorje?
"Ja, priljubljeno, seveda. Tudi jaz se odpravim večkrat na Pohorje, vsaj enkrat na teden, če ni časa za daljše podvige. Da se ohranja kondicija."
Planinska sezona se začenja. S poletjem se med vršace podajo rekreativni pohodniki, bolj vrli planinci so v gorah letos že bili.
"Planince vedno znova opozarjamo, da je v hribih še sneg, sploh letos je bila zima zelo pozno radodarna s snegom. Zdaj je snežna odeja zelo visoka. Varljivo je, ker je tukaj 30 stopinj, v visokogorju pa so razmere zimske. Brez prave opreme v resno visokogorje ne smemo."

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta