(VIDEO in FOTO) Dobrodelno prikolesarila dvanajst koles za bolnike z rakom

Jana Juvan Jana Juvan
06.11.2023 16:53

V UKC Maribor so sprejeli dvanajst sobnih koles za onkološke bolnike, ki sta jih z akcijo dobrodelnega kolesarjenja iz Maribora do angleškega Southamptona uspela pridobiti zakonca Žiga in Alice Erlač Shepherd.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z leve Nataša Marčun Varda, Vojko Flis, Žiga Erlač Shepherd, Kristina Modic, Alice Erlač Shepherd, Tamara Petrun in Zlatko Roškar
Igor Napast

V UKC Maribor so hvaležno sprejeli dvanajst sobnih koles za onkološke bolnike, ki sta jih z akcijo dobrodelnega kolesarjenja iz Maribora do angleškega Southamptona uspela pridobiti zakonca Žiga in Alice Erlač Shepherd. V akciji so z donacijami zbrali dobrih 6000 evrov za nakup šestih koles, podjetje Hofer pa je nato doniralo še šest koles. Septembra so pobudniki akcije kolesarili tudi po Mariboru, naredili so 30-kilometrski krog po mestu skupaj z bolniki in zaposlenimi v UKC ter tudi tako ozavestili širšo javnost o sami akciji.

Obema kolesarjema in drugim sodelujočim v tej "nenavadni in zanimivi akciji" se je v prvi vrsti zahvalil vršilec dolžnosti direktorja UKC Maribor Vojko Flis. Strokovna direktorica Nataša Marčun Varda pa je ob zahvali poudarila še pomen preventive in zgodnjega zdravljenja, sploh pri onkoloških bolnikih. "Tudi rehabilitacija je zanje izjemnega pomena in je osnova nadaljevanja bazičnega zdravljenja," je dejala.

Alice in Žiga Erlač Shepherd sta kolesarila v spomin na njenega očeta in za dobrodelnost.
Igor Napast

Kolesa so tudi spodbuda

Idejo sta zakonca dobila, ker je Alice pred desetimi leti zaradi raka izgubila očeta. "V njegov spomin sva kolesarila. In želela sva, da je to tudi za dober namen. Najprej smo zbirali denar za dobrodelne agencije v Angliji, kjer se je zdravil in kjer so mu pomagali. Potem pa sva se združila še s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo. Tako smo začeli zbirati donacije tudi za ta sobna kolesa," je pojasnil Žiga Erlač Shepherd. Žena Alice pa ga je dopolnila, da je bil pobudnik akcije zbiranja za kolesa v bistvu Zlatko Roškar, predstojnika hematološkega oddelka UKC Maribor.

"Kolo je lahko prvi korak. Tako bodo naši bolniki po dolgotrajnem zdravljenju čim bolj pripravljeni stopili v svet in svoje življenje. Ni pomembno samo, da nekoga ozdravimo, ampak da se tudi čim bolj kvalitetno vrne v svoje domače okolje," je povedal Roškar. "Ta kolesa nimajo samo rehabilitacijskega pomena, ampak imajo tudi psihološki moment, saj jim bodo povedala, da verjamemo, da se bodo vrnili v aktivno življenje," pa je dodala namestnica predstojnice mariborske onkologije Tamara Petrun.

Šest na hematologijo, šest na onkologijo

Zlatko Roškar nam je še povedal, da v UKC Ljubljana in na Onkološkem inštitutu že imajo sobna kolesa in da se je to zelo dobro prijelo pri tamkajšnjih bolnikih. "Zato smo želeli to omogočiti tudi našim bolnikom. Seveda bi si v prihodnje želeli še drugih pripomočkov za fizioterapijo, tudi blazin in podobno," je dodal. Ker so njihovi bolniki lahko ogroženi zaradi okužb, so tudi po en mesec sami v sobi. Kolesa so dobrodošla, da lahko že med zdravljenjem skrbijo za svojo kondicijo in si začnejo vračati moči.

Alice in Žiga Erlač Shepherd
Igor Napast

"Kolesa niso le dodana vrednost pri celostni obravnavi, to je tudi en velik motiv za življenje, če veš, da lahko med zdravljenjem, med dolgotrajno hospitalizacijo voziš sobno kolo. To ti daje potrditev, da zmoreš, da se boš lahko vrnil v lastno življenje," je povedala Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L. Poudarila je, da so kolesa prilagojena bolnišnični obravnavi in jih je možno dobro razkuževati. Šest sobnih koles bodo zdaj namestili v bolniške sobe hematološkega oddelka, šest pa na onkološki oddelek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta