(VIDEO) Mednarodni dan mladih: Maribor - mesto, ki ga zapustiš. Se vanj tudi vrneš?

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
12.08.2020 18:00

Na Mariborskem otoku so dan posvetili vprašanju, kako mlade bolj vključiti v družbeno dogajanje na lokalni, državni in nacionalni ravni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Mariborskem otoku so se predstavile organizacije, ki delajo z mladimi in za mlade. 
Andrej Petelinšek

Ob današnjem mednarodnem dnevu mladih je Združenje Epeka na Mariborskem otoku tudi letos pripravilo celodnevno dogajanje z delavnicami in druženjem, na njem pa so se predstavile organizacije, ki delujejo na področju mladine. Dogodek so okronali z okroglo mizo o sodelovanju in vključevanju mladih na lokalni, državni in globalni ravni.

Mladi kot "reklamni pano"

Govorili so Nomi Hrast, študentka in predsednica komisije za mladinska vprašanja MOM, Robert Križanič, direktor Zavoda Povod, in Patrik Kristl, študent filozofije in član Piratske stranke. Ključno vprašanje je bilo, kako mlade, ki jim je pogosto očitana apatičnost, družbeno in politično aktivirati. In odgovor? Osnova je ekonomska varnost, šele nato lahko pride participacija. "Mladim je treba dati okvir, kjer se počutijo varno in sprejeto in kjer lahko izražajo svoje strasti," je prepričan Križanič. Hrastova pa je dejala, da je težava, ker današnja mladina ne najde svojega poslanstva, "tiste iskrice v sebi", zato bi morali imeti čim več priložnosti raziskovati, kaj jih resnično veseli.

Štefan Simončič, vodja Epeke
Andrej Petelinšek

Stran z iniciativo

Velik problem je tudi vključenost mladih v lokalno okolje. V zadnjih letih se je razpaslo prepričanje, sladila pa mu je tudi vzgoja - ne le staršev, temveč tudi šol -, da je Maribor neperspektivno mesto, je pripovedovala Nomi Hrast. "Zdi se mi, da imajo vsi mladi v Mariboru miselnost, da je to mesto le neka prehodna točka in da bodo iz njega odšli. A tudi če gredo v tujino študirat ali delat, naj imajo v mislih, da ni narobe priti nazaj. Da je to navsezadnje prav, saj lahko ogromno prispevajo k lokalnemu okolju. Hkrati pa mora lokalno okolje zagotoviti mladim, da so tu dobrodošli, da imajo možnost s svojim znanjem tukaj nekaj spremeniti in nekomu pomagati," je poudarila Hrastova.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta