(VIDEO) Ob dnevu upora v Mariboru: Trdoživost je v mestu prisotna tudi danes

BEB
27.04.2021 14:05
27. aprila, ko obeležujemo 80. obletnico dneva upora proti okupatorju, sta mariborska podžupanja Alenka Iskra in Jože Vrhnjak, podpredsednik Združenja borcev za vrednote NOB Maribor, položila venec v Volkmerjevem prehodu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spomenik v Volkmerjevem prehodu 
MOM

V Mestni občini Maribor se namreč vsakoletno spominjajo tudi akcije mladih mariborskih domoljubov, ki so 29. aprila 1941 zjutraj v Volkmerjevem prehodu zažgali dva nemška osebna avtomobila. Prva sabotažna akcija proti nacizmu v Sloveniji simbolizira dan, ko smo v Mariboru vstali proti okupatorju. Ta dan je tudi eden od spominskih dnevov Maribora.

Alenka Iskra in Jože Vrhnjak
MOM

Sicer pa bo v mestu letošnja obletnica dneva upora proti okupatorju, ko se spominjamo vseh generacij slovenskih upornikov in časov, ko so najpogumnejši borci pristopili k osvoboditvi, neodvisnosti in združitvi slovenskega naroda, minila v prilagojeni obliki. Zaradi ukrepov, ki so bili sprejeti ob epidemiji covid-19, bosta letošnji državni praznik in spominski dan Mestne občine Maribor minila brez tradicionalne slovesnosti.

"Ne glede na to pa želimo, da se skupaj spomnimo zgodovinskega pomena obeh dejanj in temeljnih vrednot, ki sta jih usidrala v našo zavest – pogum, iznajdljivost in iskanje poti iz še tako težkih situacij, ki jih kroji današnja družba. Trdoživost je med nami prisotna tudi danes, ko je pred nami velik izziv, ki ga rešujemo – beg možganov iz mesta in regije ter prizadevanje za ekonomsko neodvisnost," so ob tem zapisali v Mestni občini Maribor ter povabili k ogledu videa, ki so ga pripravili za to priložnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta