(VIDEO) Projekt Mahepa: Prvi polet vodikovega letala Hy4 je gostilo mariborsko letališče

Gr.G.
11.01.2021 12:15
Številni inženirji, znanstveniki in ekonomisti iz celotne Evrope si prizadevajo Evropo približati bolj trajnostnemu letalstvu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ali ste vedeli, da je trenutno najmočnejše letalo na vodikove gorivne celice že opravilo prvi let? Pravzaprav ima štirisedežno potniško letalo Hy4 za seboj že 35 testnih poletov, šesto generacijo pogonskega sistema brez emisij pa je konzorcij Mahepa, ki pod vodstvom družbe Pipistrel razvija dve letali s pogonom na vodik, preizkušal na mariborskem letališču. 

Hy4 je plod večletnega razvoja in pomeni novo ero zračnih prevozov, so zapisali na spletni strani konzorcija. Je pomemben mejnik za prihodnost trajnostnega letalstva. Posebej ponosni pa so, da je že prva analiza podatkov pokazala, da modularna arhitektura pogonskega sklopa Hy4 omogoča nadgradnjo modularne tehnologije in prenos tudi na večja komercialna letala. 

Z letalom Hy4, ki so ga razvili pri nemškem vesoljskem centru in družbi H2FLY, so testne polete nad mestom ob Dravi opravili v obdobju dveh tednov konec lanskega leta, posamezni leti pa so bili dolgi do dve uri. S tem so dokazali, da je mogoče polete opraviti povsem brez škodljivih emisij CO2 in NOX. Hy4 namreč poganjata tihi sistem z vodikovimi gorivnimi celicami ter elektrika, ne samo v letu, ampak tudi v fazi vzleta in pristajanja.  

Pri mednarodnem projektu, v katerega so vključene nemške družbe H2FLY, Compact Dynamics, nemški vesoljski center in Univerza v Ulmu, Univerza Delft na Nizozemskem in italijanska Politecnico di Milano, sodeluje tudi Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. Njihovi raziskovalci se ukvarjajo z izzivom prilagoditve letališke infrastrukture za oskrbo z vodikom in možne tržne implementacije tovrstnih letal. 

Letalo s pogonom na vodik - Hy4.
Pipistrel/mahepa

Na spletnih straneh Univerze v Mariboru pojasnjujejo še, da je pogonski sistem letala sestavljen iz rezervoarja za shranjevanje plinastega vodika, nizkotemperaturne vodikove gorivne celice in znotraj projekta razvitega visoko zmogljivega baterijskega sistema.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta