Vodstvo mariborske občine nadaljuje obiske mestnih četrti in krajevnih skupnosti: V Razvanju za novogradnje, v Radvanju manj

Igor Selan
14.04.2021 18:12
Po mesecu dni premora sta župan Saša Arsenovič in podžupan Samo Peter Medved nadaljevala obiske mestnih četrti (MČ) in krajevnih skupnosti (KS), danes popoldan sta se oglasila v KS Razvanje in MČ Radvanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na probleme Razvanja je župana Sašo Arsenoviča opozoril podpredsednik sveta KS Marko Cesar (desno za županom). 
Igor Napast

Kot je povedal podpredsednik sveta KS Razvanje Marko Cesar, so vodstvu občine predstavili tri ključne probleme kraja, gradnjo vodovoda in kanalizacije ter nujno sanacijo cest, predvsem glavne ceste skozi naselje, ki je zelo obremenjena.

V Razvanju za priseljevanje mladih družin

"Dobro je, da se prva faza gradnje vodovoda že izvaja, druga se trenutno planira, razpis pričakujemo še letos, izvedbo prihodnje leto. Uspešni smo bili tudi pri pridobivanju evropskih sredstev za kanalizacijo, del teh bo porabljen tudi v Razvanju, smo tik pred izbiro izvajalca, pogajanja potekajo, dela se bodo prav tako začela še letos. Veseli me tudi, da je bilo v Razvanju zelo dobro sprejeto, da smo avtobusno linijo podaljšali do botaničnega vrta," je povedal Arsenovič.

Ob tem je župan Razvanjčanom obljubil tudi izgradnjo manjkajočega pločnika proti Pivoli, kar naj bi izvedli sočasno s sosednjimi Hočami, ki imajo denar za to že v proračunu: "Če to ne bo rešeno v okviru izgradnje zahodne obvoznice, smo obljubili, da bomo k temu pristopili najkasneje prihodnje leto, ker je treba zadevo šele sprojektirati. Glede prometne infrastrukture je cilj tudi ureditev kolesarskih stez tako, da bo mogoče varno priti v središče mesta. Ob tem pa moramo z občinskim prostorskim načrtom omogočiti tudi umeščanje novogradenj, da omogočimo priseljevanje mladih družin. Na tem že precej delamo z ministrstvom za kmetijstvo."

Razvanje polaganje vodovoda in kanalizacije 
Igor Napast

V Radvanju preveč prebivalcev za obstoječo infrastrukturo

V Radvanju so župana opozorili predvsem na vprašanja prostora. "Celotno območje pod Pohorjem mora ostati zeleno, biti namenjeno turizmu, rekreaciji in športu. Postavili smo neko mejo, do katere se še lahko izvajajo novogradnje in preko katere ne bi šli," je povedal predsednik MČ Rajko Kotnik. Izognili se niso niti prometni problematiki. "Imamo samo eno vstopno ulico v zgornji del Radvanja, če želimo začeti razmišljati o enosmernem prometu v tem delu naselja, bo treba priključiti Zvezno ulico na Lackovo. Z manjšim posegom bi bilo mogoče odpraviti tudi prometni kaos v Borovi vasi," je še povedal Kotnik.

Če želijo urediti promet pod Pohorjem, bo treba Zvezno ulico, kjer se izvajajo številne novogradnje, podaljšati do Lackove ceste.
Igor Napast

Da je glede na obstoječo infrastrukturo število prebivalcev v MČ Radvanje vsekakor previsoko, se zavedajo tudi na občini. Del prometnih težav bo, tako Arsenovič, zagotovo rešila nadaljnja prenova Streliške ceste in začetek izgradnje zahodne obvoznice. "V Zvezni ulici, kjer je predvidena gradnja več stanovanjskih hiš in vil, pa bomo preverili, ali je mogoče kaj narediti še pred zaključkom gradnje. Se pa že ureja dokumentacija za ureditev Begove, s katero bi razbremenili vsaj del prometa."

Pod Pohorje ne le z avtomobili

Ob omenjenem občina načrtuje tudi gradnjo novega kanalizacijskega razbremenilnika, s katerim bi preprečila poplavljanje okolice Radvanjskega trga in njegovo ureditev, kjer pa je izzivov več.

Radvanjski trg
Igor Napast

Tako župan kot predsednik MČ sta se strinjala tudi z uvedbo parkirnine na asfaltiranem parkirišču pod Pohorjem: "Kaj se bo zgodilo po uvedbi parkirnin, je težko napovedati, vsekakor pa upam, da bodo ljudje začeli razmišljati, da lahko pod Pohorje pridejo še kako drugače kot z avtomobilom," je povedal Kotnik.

Med pomembnejšimi temami sta bila izpostavljena še Betnavski in Radvanjski grad. Glede slednjega so se dogovorili, da bodo občani ponovno nagovorili potencialnega investitorja, ali pri njem interes za revitalizacijo gradu še obstaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta