Vojašniški trg: Neugledna jama bo zevala še nekaj časa

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
31.07.2019 16:40

Arheološka izkopavanja na Vojašniškem trgu so se končala pred letom dni, jama, ki postaja smetišče, pa bo ostala, dokler trg ne bo dokončno prenovljen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Lutkovno gledališče in minoritsko cerkev, eno bolj posrečenih obnov mariborske kulturne dediščine, že dlje časa kazi gradbena jama na severni strani zgradbe, kjer je Vojašniški trg, v neposredni bližini pa Stara trta in mariborska osrednja tržnica. V ogromni, s plevelom preraščeni jami v osrčju Lenta se nabirajo smeti, ob dežju v njej stoji voda, ograjeno območje, ki zapira večji del trga, pa ovira dostop do lutkovnega gledališča. Stanje je nespremenjeno že leto dni oziroma odkar so se na tem delu zaključila arheološka izkopavanja.

Zadrega v lutkovnem gledališču

Stanje jezi tudi obiskovalce, ki pogosto zmedeno iščejo predvsem zunanji avditorij lutkovnega gledališča. Dostop do njega je bil v preteklosti urejen z daljšim mostom preko gradbene jame na samem Vojašniškem trgu, letos pa je občina, menda zaradi varčevanja oziroma na željo organizatorja Festivala Lent, dostop do zunanjega avditorija uredila s krajšim podestom na robu osrednje mestne tržnice. V lutkovnem gledališču niso v neugodnem položaju le zaradi oviranega dostopa do njihovih prostorov, pač pa tudi, ker so zaradi neposredne bližine odkopanega arheološkega najdišča tarča kritik meščanov in obiskovalcev. Ti jim pripisujejo odgovornost za neugledno okolico.

V Lutkovnem gledališču Maribor so v neugodnem položaju, saj jim nekateri pripisujejo odgovornost za s plevelom preraščeno in smeti polno gradbeno jamo.
Igor Napast

Zapleti pri črpanju denarja iz CTN

Gradbena jama je posledica obnove Vojašniškega trga, ki je zastala zaradi zapletov pri črpanju sofinancerskih sredstev iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN). Mestna občina Maribor, ki je investitor, sporoča, da gradbena jama ne bo sanirana nič prej kot z obnovo trga. Začetek del trenutno načrtujejo v letošnjem septembru. "Mestna občina Maribor še čaka sofinancersko pogodbo ministrstva za okolje in prostor, zato se dela še niso mogla pričeti," so pojasnili.

Najstarejši mestni ambient

​Prvič se je projekt zamaknil lani, ker je mariborska občina na ministrstvo oddala nepopolno vlogo za sofinanciranje projekta, zaradi česar se je morala za črpanje denarja prijaviti še enkrat. Katere dopolnitve mora MOM poslati tokrat? Gre za prilagoditev investicijske študije, odgovarjajo z občine in poudarjajo, da oddaja traja toliko časa, ker jim je ministrstvo po vmesnem usklajevalnem sestanku naložilo še dodatne popravke. Odzivno poročilo na pripombe ministrstva bodo odposlali predvidoma ta teden, so še odgovorili po našem dodatnem poizvedovanju.

Arheološka izkopavanja so bila zaljučena junija lani, od takrat projekt prenove Vojašniškega trga stoji.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta