Za koliko se bo v Mariboru znova podražil zemeljski plin in kdaj?

Igor Selan Igor Selan
07.04.2022 06:00

Ker se izredne razmere na trgu energentov ne umirjajo, Plinarna Maribor s 1. majem znova dviguje cene zemeljskega plina za gospodinjske in male poslovne odjemalce. Cene se bodo zvišale za skoraj 20 odstotkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skupni mesečni strošek se bo za stanovanje velikosti 70 m2 povišal v povprečju za približno 11 evrov.
Andrej Petelinšek

Iz Plinarne Maribor so sporočili, da se izredne razmere na trgu energentov nadaljujejo tudi v letu 2022, pri čemer težko pričakovane umiritve še ni pričakovati. Ker so vse bolj odvisni od strateških odločitev na ravni države in drugih akterjev na svetovnem energetskem trgu, ne morejo več zagotavljati dobave zemeljskega plina po trenutno veljavnih cenah, zato napovedujejo nov dvig cen zemeljskega plina za gospodinjske in male poslovne odjemalce.

S 1. majem se bo cena s sedanjih 57 evrov za megavatno uro (brez dajatev in DDV) za obstoječe odjemalce zvišala za 26,3 odstotka in bo znašala 72 evrov. Cena maloprodajne ure bo tako od 1. maja naprej 94,98 evra. Skupni mesečni strošek, ki vključuje vse predpisane dajatve (DDV in omrežnino), se bo torej za stanovanje velikosti 70 kvadratnih metrov povišal v povprečju za približno 11 evrov oziroma za slabih 18 odstotkov, za hišo velikosti okrog 200 kvadratnih metrov pa za približno 30 evrov oziroma dobrih 19 odstotkov.

Plinarna Maribor
Igor Napast

Se bodo pa s 1. majem cene nekoliko znižale za nove odjemalce, to so tisti, ki so pogodbo sklenili po 17. decembru 2021. Cena zanje se bo namreč znižala za 6,3 odstotka in bo po novem 115,72 evra za megavatno uro.

Kot še sporočajo iz Plinarne, imajo vsi odjemalci v skladu z zakonom o oskrbi s plini zaradi podražitve pravico odstopiti od pogodbe v enem mesecu po začetku veljavnosti spremenjenega cenika brez odpovednega roka in brez obveznosti plačila pogodbene kazni. "Upamo pa, da vas bomo lahko v bližnji prihodnosti obvestili tudi o spremembi cene, ki bo nakazovala umirjanje razmer na trgu zemeljskega plina, in vas v želji po nadaljnjem sodelovanju prosimo za razumevanje," so še poudarili v Plinarni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta