Za novega direktorja Zavoda za turizem Maribor Jure Struc in Martina Rauter

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
20.10.2020 18:00

Kandidata bosta program predstavila naslednji teden, ko bo svet zavoda tudi opravil izbiro

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Za mesto novega direktorja Zavoda za turizem (ZZT) Maribor, ki se je odprlo po odstopu Doris Urbančič Windisch, se potegujeta dva kandidata. Pričakovano Jure Struc, sedanji vršilec dolžnosti zavoda, sicer nekdanji direktor trženja v Pivovarni Laško in bivši direktor medijske hiše Večer, ter Martina Rauter, samostojna podjetnica za stike z javnostmi in predsednica Društva Top, sicer pa nekdanja sodelavka mariborskega občinskega urada za kulturo in mladino. Oba sta za Večer svojo kandidaturo že predhodno napovedala. Struc je takrat dejal, da želi Maribor pozicionirati med top destinacije v Sloveniji, Rauterjeva pa, da bo treba v turističnem smislu bolj povezati tudi regijo.

Martina Rauter je samostojna podjetnica za stike z javnostmi in predsednica Društva Top. 
Andrej Petelinšek

Tričlanska komisija je prijavi odprla, ali oba kandidata izpolnjujeta pogoje, Zdravko Luketič, predsednik sveta zavoda ZZT Maribor, ni razkril. So pa bili razpisni pogoji za direktorski položaj tokrat precej omiljeni. Z nedavno spremembo odloka o ZZT Maribor je namreč mariborska občina poleg imena Pohorja in solastništva okoliških občin izbrisala tudi pogoje, ki so od kandidatov za direktorja zahtevali strokovno znanje in vodstvene izkušnje s področja turizma. V preteklosti je bilo glavno sito pri izločanju kandidatov znanje dveh svetovnih jezikov na (naj)višji ravni. Čeprav je občina izbrisala tudi ta pogoj (novi direktor mora obvladati le še en svetovni jezik, pa še tega na nivoju B1, kar je raven sporazumevalnega praga), za direktorsko mesto ni bilo velikega povpraševanja. Najverjetneje, ker je razpis bolj kot ne formalnost, saj je Struca za vršilca dolžnosti predlagal in podprl Saša Arsenovič, župan mariborske občine, ki ima v zavodu kot ustanoviteljica glavno besedo.

Jure Struc se bo preizkusil še kot direktor javnega zavoda za turizem.
Sašo Bizjak

Svet zavoda bo o novem direktorju odločal na naslednji seji, ki bo predvidoma naslednjo sredo, 28. oktobra, ko bosta oba kandidata tudi predstavila svoja programa.

Medtem se decembra letos izteče mandat članom sveta turističnega zavoda. V šestčlanskem svetu bodo, če jih bodo podprli mestni svetniki, kot predstavniki občine po novem sedeli Melita Petelin (Lista Melite Petelin), Neva Pipan (Lista Arsenovič za Maribor), Teja Lovec (SD) in dosedanji podpredsednik sveta zavoda Željko Vogrin (NLS). Enega člana imenuje še župan, enega pa delavci. Ti imeni še nista znani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta