Za novo streho mariborske stolnice računajo na pomoč vernikov

18.09.2021 05:50
Župnija je za obnovo mariborske stolnice pridobila sofinanciranje ministrstva za kulturo, a bodo večino stroškov plačali sami, pri čemer upajo na denar dobrotnikov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dela na stolnici naj bi bila končana do 20. oktobra. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Na strehi in ostrešju mariborske stolnice svetega Janeza Krstnika opravljajo obnovitvena dela. Obnovili bodo ostrešje, zamenjali kritino in izvedli krovskokleparska dela nad prezbiterijem in glavno ladjo. Stolni župnik Marko Veršič pojasnjuje, da so že nekaj let ob vsakoletnem pregledu ugotavljali, da je bilo ostrešje na določenih mestih izpostavljeno vremenskim razmeram, kar je privedlo do trohnenja nekaj tramov.

"Dotrajana je bila tudi opeka, na nekaterih delih se je krušila, zato smo jo bili primorani zamenjati. Za celostno obnovo smo se odločili, ker je dotrajana tudi streha na glavni ladji in prezbiteriju, ki je bila nazadnje obnovljena pred letom 1960," razloge za obnovo pojasnjuje Veršič. Ob iskanju načina, kako se lotiti projekta, so naleteli na javni razpis ministrstva za kulturo in se prijavili nanj, saj so v težki finančni situaciji, razlaga stolni župnik.

Opeka je bila dotrajana. Tramovi so zaradi zamakanja začeli trohneti. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast
Igor Napast

Slabo tretjino bo plačala država

Obnova je ocenjena na okoli 150 tisoč evrov, znesek pa se lahko še poveča, saj se je od časa ponudbe do izvedbe cena nekaterih materialov zvišala. Iz razpisa so si zagotovili 29 odstotkov skupne vrednosti projekta, 71 odstotkov, kar je okoli 110 tisoč evrov, morajo prispevati sami, pri čemer računajo tudi na pomoč vernikov. "Upamo, da bomo s pomočjo vernikov, dobrotnikov in donatorjev, ki cenijo našo dediščino, zbrali za župnijo visoko vsoto denarja. Verniki so razumevajoči, računamo pa tudi na Mariborčane, ki v stolnici vidijo pomemben pomnik našega mesta in se zavedajo njene vrednosti za zgodovino tega mesta. Da v ospredju ne bi bila samo finančna plat obnove, ampak tudi bujenje zavesti o pomembnosti stolnice za duha, um in kulturo, skupaj s "sostanovalci" Slomškovega trga pripravljamo Večere v stolnici, ki bodo imeli dobrodelni namen in bodo priložnost za širše spoznavanje stolnice," je dejal Veršič.

Obnova kazalcev in poživitev zavesti

Končanje obnove je predvideno 20. oktobra, pri čemer upajo na čim manj deževnih dni. Veršič pojasnjuje, da bo ob tem oktobra potekala še obnova kazalcev na stolni uri, o čemer smo že poročali v Večeru. "Želimo si še obnove notranjosti, urediti elektrifikacijo in drugo. Žal je vse povezano s financami, pri čemer že redno vzdrževanje stolnice in stroški znašajo več kot 1500 evrov mesečno," razlaga stolni župnik.

​"Veselimo se obnove in si želimo, da ne bi samo prinesla nove strehe, temveč bi tudi poživila zavest vernikov in občanov. Takšni objekti, kot je stolnica, so pomembni pomniki duha in kulture, moramo jih vzdrževati in skrbeti, da v njih najdemo prostor zase in za vse, ki prihajajo v naše mesto," sklene Veršič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta