Začel se je vpis v mariborske osnovne šole: Septembra bo čez šolski prag stopilo okoli tisoč prvošolčkov

Barbara Bradač Barbara Bradač
13.02.2024 05:00

Letos prvi razred mariborskih osnovnih šol obiskuje 1021 učencev, po predvidevanjih občine bo v šolskem letu 2024/25 od 950 do 1000 prvošolčkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V prvi razred osnovne šole bodo septembra vstopili otroci, rojeni leta 2018.
V prvi razred osnovne šole bodo septembra vstopili otroci, rojeni leta 2018.
Sašo Bizjak

Od danes do četrtka bo na mariborskih osnovnih šolah potekal v vpis otrok v prvi razred osnovne šole za vse, ki bodo prvič prestopili prag šole v šolskem letu 2024/25. V prvi razred devetletne osnovne šole morajo starši oziroma skrbniki otrok vpisati vse otroke, ki bodo v koledarskem letu 2024 dopolnili starost šest let, torej otroke rojene v letu 2018. Vpis opravijo starši tudi, če nameravajo odložiti šolanje za eno leto, ker menijo, da otrok ni pripravljen za vstop v šolo. V tem primeru je ugotavljanje pripravljenosti otroka za vstop v šolo obvezno. Prav tako se ponovno vpišejo otroci, rojeni v letu 2017, ki jim je bilo šolanje odloženo za eno leto. 

Sašo Bizjak

Letos prvi razred mariborskih osnovnih šol obiskuje 1021 učencev, po predvidevanjih občine bo v šolskem letu 2024/2025 od 950 do 1000 prvošolčkov. "Ob vpisu veliko vprašanj ni, ker jih odstiramo že sproti ob srečanjih, ki jih imamo dva- do trikrat na leto. Takrat predstavimo šolski prostor, program, nadstandardne aktivnosti. Starše najbolj zanima način izvajanja pouka, kako se oblikujejo oddelki, kako številčni so oddelki, koliko je oddelkov. Zanima jih, kakšna so naša opažanja o starosti otrok, ko je en januarski, drugi pa decembrski - in oba v istem oddelku, pa tudi na kakšen način je mogoče odložiti  vpis," pojasnjuje Katja Pregl, ravnateljica Osnovne šole Franca Rozmana Staneta. Opaža, da v zadnjih letih število odlogov raste, "ampak so res utemeljeni, predvsem zaradi premajhne čustvene in socialne zrelosti otrok, zaradi govorno-jezikovnih motenj, vedno več otrok prihaja tudi iz vrtca že z odločbami o usmeritvi".

Igor Napast

Ker je vpis otroka v osnovno šolo prva uradna prelomnica v izobraževanju otrok, Preglova svetuje: "Pomembno je, da starš pozna svojega otroka in da verjame, da ni šole, ki ne bi poskrbela za njegovega otroka. Strahove, ki jih ima starš, naj izrazi, poišče odgovore, kajti če je starš pomirjen, je pomirjen tudi otrok."

V tem šolskem letu 19 mariborskih osnovnih šol in Center Gustava Šiliha obiskuje 9135 otrok. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta