Zakaj je Levica tako anemična in koga je v Mariboru obiskal minister Maljevac?

Nina Ambrož Nina Ambrož
06.03.2023 06:16
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je Mariborčane povabil v lokal Living Room.
Sašo Bizjak

Čeprav je Maribor še vedno v precejšnji meri delavsko mesto, Levice, ki primarno nagovarja delavski razred, v mestu skorajda ni. Vsaj izhajajoč iz rezultatov zadnjih lokalnih volitev, na katerih se je odrezala z zgolj enim svetniškim sedežem v mariborskem mestnem svetu, ki ga zaseda Tatjana Frangež. Smer in prepričanja seveda niso dovolj. Levica, ki naj bi jo vodila liberalna in aktivistična načela, je v Mariboru anemična, bleda in šibka. Ne vidi se jih, ne sliši se jih zunaj Ljubljanske kotline.

Približati se ljudem in se dokazati z delom

"Lokalna politika je specifična. Na lokalnem nivoju, ne samo v Mariboru, ampak po vsej Sloveniji, so najmočnejše neodvisne liste," je vzrok za slabo stanje Levice ponudil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, ki prihaja iz Levice. Posebne (samo)refleksije glede Maribora nima. "Vprašajte občanke in občane," pravi. "Zagotovo je tudi na nas, da ljudem približamo naše ideje in da z delom na ministrstvih dokažemo, da so mogoče družbene spremembe." Po njegovem naj bi k okrepitvi stranke pripomogla srečanja z ljudmi od blizu in v živo.

Eno takšnih je bilo pretekli petek, ko je Maljevac z ekipo obiskal Maribor. Srečal se je s predstavniki Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor, ki ga vodi direktorica Irena Španinger, in z županom Mestne občine Maribor Sašo Arsenovičem, da se seznani s stanovanjsko problematiko v Mariboru. Govorili so o izzivih in načrtih na področju dolgotrajne oskrbe in deinstitucionalizacije.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac na obisku pri županu Maribora Saši Arsenoviču
Sašo Bizjak

"Maribor ima izzive. Z županom sva se pogovarjala o številnih migracijah, veliko ljudi se iz Maribora vozi na delo drugam, o starem mestnem jedru in stanovanjih. Tako kot vsako mesto mora tudi Maribor ponuditi ljudem ustrezne pogoje za življenje," je povzel minister. Gospodarsko situacijo, ki se z zaprtjem Magne in tovarne sukancev, krizo v livarni in Cutting Edgeu zaostruje, je komentiral z besedami: "To jasno kaže, da poteze, ki so bile narejene v preteklosti, niso bile ustrezne. Potrebujemo politiko, ki bo stremela v razvoj, ne samo h kratkoročnim rešitvam."

Dvigala bodo prioriteta

Ker je namen regijskih obiskov resorja za solidarno prihodnost, ki ta čas potekajo po različnih krajih Slovenije, zbiranje informacij, pregled aktualnih stanovanjskih projektov in poznavanje terena, je Maljevac mariborski spored sklenil v gostinskem lokalu Living Room na Glavnem trgu, ki velja za priljubljeno zbirališče članov mariborske Levice. Po zgledu španskih političnih kolegov je v gostilni poslušal probleme in vprašanja Mariborčanov. Dogodka, na katerega so vabili zlasti po strankini liniji, se je udeležilo približno 25 ljudi.

Sašo Bizjak

Starejše zelo tare odsotnost dvigal v blokih, mlajše pomanjkanje stanovanj, srednjo generacijo pa oskrba staršev, starejših in pomoč na domu. Ministru so predstavili lastne izkušnje, zakonske ovire in medsosedske težave pri vgrajevanju dvigal v večstanovanjske objekte.

Obljubil jim je, da bo tema o dvigalih ena njegovih prioritet. "To je nujno, če (in ker, op. p.) želimo ljudem omogočiti, da živijo v domačem okolju čim dlje," je dejal. Mladim je pojasnil, da posebni ukrepi zanje niso predvideni. "Javnih stanovanj mora biti dovolj za vse," meni Simon Maljevac. Zagovarja vzpostavitev drugačnega sistema do leta 2026 - javno financiranje gradnje in stroškovne najemnine, s katerimi je mogoče pokriti stroške investicije in vzdrževanja, po vzoru dunajskega stanovanjskega modela. Pri čemer naj bi bile stroškovne najemnine nižje od sedanjih tržnih najemnin oziroma približno 7,5 evra za kvadratni meter, kar je za dva in pol evra manj od aktualne povprečne tržne najemnine v Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta