Zakaj priljubljena mariborska pediatrinja odhaja v Ljubljano

Barbara Bradač
17.03.2021 02:00
Pediatrinja iz Zdravstvenega doma Maribor Tina Božičnik se podaja na samostojno pot, da bo imela za paciente več časa in se jim bo lahko posvetila bolj celovito. "Želim delati drugače," poudarja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tina Božičnik je v preteklosti večkrat izpostavila, da obstoječi javni zdravstveni sistem ni usmerjen niti v bolnika in njegovo celostno zdravje niti v zadovoljstvo in zdravje zdravnikov. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Pediatrinja Tina Božičnik, ki v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor še skrbi za zdravje predšolskih otrok, konec marca odhaja in se po naših informacijah podaja na samostojno pot v Ljubljano. Gre za zelo priljubljeno pediatrinjo, ki je bila zmagovalka izbora Štajerski zdravnik leta, po mnenju bralcev najboljša pediatrinja, že dve leti zapored.

"Želim delati drugače. Za pacienta si rada vzamem čas in poslušam zgodbo starša," pravi. V zadnjih letih je opravila izobraževanja, pridobila dodatna znanja z različnih področij medicine, ki gledajo na telo celostno in ne kot na seštevek posameznih telesnih podsistemov, in pridobila certifikate za opravljanje celostne medicine, in to ne samo za otroke, pač pa tudi za odrasle. Verjame v celovito obravnavo po meri bolnika. "Ne želim samo gasiti simptomov, ampak na pacienta gledati celostno in poiskati širše vzroke za neko stanje ali bolezen," pojasnjuje.

Tina Božičnik
Andrej Petelinšek

​Pacient ni številka

​Na temelje klasične medicine tako včasih doda še pristope tako imenovane funkcionalne medicine oziroma medicine odstranjevanja vzroka. Kot razlog za samostojno pot navaja željo delovati celovito in širše po vsej Sloveniji in tujini, s katero veliko že sodeluje, in pa dejstvo, da želi za paciente imeti dovolj časa in se jim posvetiti. "Ne želim delati na hitro in z ozkimi časovnimi omejitvami za posameznega pacienta," poudarja. In dodaja: "Pacient zame ni številka, vsak primer je drugačen in si zasluži tudi temu primerno obravnavo - individualno in specifično."

​Tina Božičnik je v preteklosti večkrat izpostavila, da obstoječi javni zdravstveni sistem ni usmerjen niti v bolnika in njegovo celostno zdravje niti v zadovoljstvo in zdravje zdravnikov: "Pomembni so številke, količniki, glavarine." Zato ne bo več del javnega zdravstva, niti koncesije ne bo imela, pač pa bo dejavnost opravljala samostojno in samoplačniško. Dodaja, da bo o tem, v katerih krajih in na kakšen način bodo lahko pacienti stopili v stik z njo, več znanega v kratkem. Kakšen dan ali dva na teden naj bi v prihodnje še delovala tudi v Mariboru.

Tina Božičnik
Andrej Petelinšek

Izbrati bo treba novega pediatra

Iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor so sporočili, da bodo za paciente pediatrinje Tine Božičnik do prihoda nove zdravnice v celoti poskrbeli ostali zaposleni pediatri. "Nova zdravnica pride predvidoma konec maja oziroma prvi teden junija letošnjega leta," odgovarjajo in dodajajo, da za vse izbrane paciente Božičnikove že pripravljajo pisna obvestila z obširnimi informacijami. Do prihoda nove pediatrinje bodo lahko poklicali na obstoječo telefonsko številko ambulante pediatrinje Božičnikove in vse potrebno uredili s pediatrom, ki bo tisti čas na voljo.

Tina Božičnik
Sašo Bizjak

Ker zakonodaja ne dopušča neposrednega prenašanja pacientov k drugemu zdravniku, hkrati pa imajo starši pravico sami odločati o tem, kdo bo izbrani pediater njihovega otroka, bodo starši otrok, ki imajo izbrano Božičnikovo, z uradnim dopisom zdravstvenega doma obveščeni o njenem odhodu, nadomestilu in možnosti prepisa otrok k drugi pediatrinji. "Vsi bodo imeli dovolj časa glede prepisa, zato tudi ni strahu, da bi kdo ostal brez pediatra," pomirjajo v mariborskem zdravstvenem domu. Sicer pa vsi pediatri v dispanzerju za predšolske otroke še sprejemajo nove paciente.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta