Zakonodaja: Živali so poslej vendarle čuteča bitja

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
06.03.2020 09:32

Kljub zapletom so poslanci potrdili stvarnopravni zakonik, ki živalim priznava čutečnost; gre za spremembo na simbolni ravni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Živali tudi v pravnem redu niso več samo stvari, vendar je pot do lepšega ravnanja zlasti z rejnimi živalmi še dolga.

Državni zbor je vendarle sprejel spremembo stvarnopravnega zakonika, ki je živali opredelil kot čuteča živa bitja. Za spremembo je glasovalo 47 poslancev, proti jih je bilo 37. "Živali so od danes naprej tudi po pravu čuteča živa bitja! Ravnokar izglasovali v državnem zboru! Presrečna sem, skupaj nam je uspelo. Hvala vsem," se je takoj po glasovanju odzvala poslanka Meira Hot iz SD, ki je bila predlagateljica spremembe.

Težave s čutečnostjo

Spomnimo, konec lanskega leta je javnost razburila informacija, da je vlada stvarnopravni zakonik spremenila tako, da živali ne bi bile več obravnavne kot stvari, temveč kot živa bitja, a ne tudi čuteča, saj je bila ta beseda črtana zaradi nasprotovanja SMC. V tej stranki so pojasnjevali, da ne dvomijo o sposobnosti čutečnosti živali, da pa jih pravosodno ministrstvo ni prepričalo, kaj so z besedo "čuteča" želeli doseči, in da bi taka formulacija v pravni red vnesla zmedo ter potencialno odprla dileme, ali prepovedati pridelavo in uživanje mesa. Pet strank s SD na čelu je nato vložilo dopolnilo k predlogu novele stvarnopravnega zakonika, s katerim so v besedilo zakonika vrnili definicijo živali kot čutečih bitij.

Janko Rath

Živali so naša skrb, ne last

Tudi na pravosodnem ministrstvu so utemeljevali, da gre za prvi in pomemben korak pri zavedanju in podelitvi živalim posebnega statusa ter apel k nadaljnji družbeni razpravi in izboljševanju zdajšnje zakonodaje.
Sprememba sicer za živali ne pomeni konkretnih sprememb. "Zavedamo se, da je pred nami vsemi, ne samo politiko, temveč celotno družbo, še izjemno dolg in naporen proces. Zato si tudi ne delamo utvar, da bo za učinkovito zaščito živali dovolj le ena, čeprav pomembna zakonska določba v stvarnopravnem zakoniku. Tej bodo morale slediti celovite prenove področne zakonodaje, pa tudi boljša ozaveščenost družbe, da so živali naša skrb in ne naša last,” je še na družbenih omrežjih sporočila Meira Hot.
{facebookpost}https://www.facebook.com/meira.hoth/videos/10158011216049882/{/facebookpost}

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta