Zamenjava v vodstvu mariborskih inšpektorjev in kadrovanje v Finančnem uradu Maribor

Barbara Bradač
16.07.2021 18:00
Po kadrovskih menjavah v vrhu Finančne uprave RS so stekle menjave tudi na nižjih položajih, tudi na mariborskem uradu. Sindikat kadrovske rošade pozdravlja in upa na boljše odnose.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na mariborskem finančnem uradu je 321 zaposlenih, od tega 40 inšpektorjev. 
Igor Napast

Potem ko je 1. junija vodenje Finančne uprave RS kot vršilec dolžnosti prevzel davčni svetovalec Ivan Simič, je kmalu obiskal mariborski finančni urad. Dokaj hitro za tem je sledila zamenjava štirih ljudi v vodstvu inšpekcije tega finančnega urada, ki ga vodi Marjan Špilar. Na "nerazumne kadrovske posege začasnega v. d. generalnega direktorja Fursa Ivana Simiča" je opozorilo anonimno pismo, ki smo ga prejeli.

"Slabo vodenje in slabi odnosi"

Na Finančni upravi RS so potrdili, da so bili sredi junija zamenjani dolgoletna vodja sektorja za nadzor Cvetka Grušovnik in tri vodje oddelkov za finančni nadzor: Natalija Turk Pučko, Slavica Soče in Simona Zorko Repič. Z začasnimi sklepi so bili imenovani in funkcije so že prevzeli Rastislav Vrečko, ki po novem vodi sektor za nadzor in je dolgoletni finančni inšpektor v finančni upravi, vodje oddelkov pa so postali Boris Rojko, Marjana Kostanjevec in Aljoša Oberžan.

"Zamenjave so zahtevali in predlagali predstavniki sindikata in zaposleni v inšpekciji na Finančni upravi Maribor, ki so več let opozarjali na slabo vodenje in slabe odnose," so pojasnili na Fursu. Kljub večletnim nerešenim težavam pa mariborski finančni urad že 15 let vodi Špilar, ki je predloge za zamenjavo podrejenih vodij podpisal pred mesecem dni. Položaj je zasedel leta 2006 v času, ko je takratni Durs, današnji Furs, vodil isti generalni direktor kot danes Ivan Simič. Cvetka Grušovnik zamenjav ni želela komentirati.

Zakaj so ustavili deset inšpekcijskih nadzorov?

Avtorji anonimke pišejo, da je Simič menda od direktorja urada Špilarja zahteval takojšnjo menjavo vseh treh vodij oddelkov v inšpekciji in vodje sektorja, saj naj bi bil z več anonimnimi prijavami obveščen o slabih odnosih med inšpektorji, a da so v ozadju menjav interesi in želje po ustavitvi nekaterih inšpekcijskih postopkov, ki jih vodijo mariborski inšpektorji. Na Fursu očitek zanikajo in pojasnjujejo, da je bilo od 16. do 29. junija ustavljenih deset inšpekcijskih nadzorov, ker so davčni zavezanci že med davčnim nadzorom izpolnili vse davčne obveznosti oziroma nepravilnosti v nadzoru niso bile ugotovljene. Ob tem dodajajo: "Na Finančni upravi Maribor v tem času ni bil ustavljen noben inšpekcijski postopek, ker bi Simič izkazal interes."

Finančni urad Maribor
Igor Napast

Večletne težave presekane s prihodom Simiča

Sindikalisti pravijo, da so na nujnost kadrovskih rošad v Mariboru zaradi slabih odnosov opozarjali nekaj let. Znotraj Fursa delujeta dva sindikata, eden od njiju, ki zastopa tudi največje število zaposlenih v Mariboru, je Sindikat carinikov Slovenije, izvršni odbor organizacije Podravja vodi Bojan Petek. "Lahko potrdim, da se je v zvezi s težavami na nas obračalo članstvo, ki smo ga zastopali. Enako velja tudi za drugi sindikat. V zadnjih nekaj letih smo zaradi tega imeli več razgovorov z direktorjem mariborskega finančnega urada, ki smo mu predstavili problematiko slabih odnosov in po mnenju naših članov neprimernega vodenja. Neposredno je opozarjalo tudi več zaposlenih. Obveščena je bila tudi sedaj že nekdanja generalna direktorica. Na to temo smo imeli več razgovorov, sam sem večkrat pozival, da naj se stvari uredijo, pa nihče ni prisluhnil našim apelom. Do zdaj," pojasnjuje Petek.

​Zamenjave pozdravlja in upa, da bodo doprinesle k izboljšanju odnosov v delovnem okolju in normalne delovne pogoje. Na problematiko dela finančnih inšpektorjev Fursa v Sloveniji, ne samo v Mariboru, je Sindikat državnih organov Slovenije pred dvema letoma opozoril z javnim pismom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta