Zaradi deaktiviranja bombe v nedeljo v Mariboru odpovedali bolšji sejem

Gr.G.
03.04.2024 15:51

Vsi prebivalci, ki živijo in delajo v oddaljenosti do 400 metrov od najdišča letalske bombe, morajo na dan deaktivacije do najkasneje 8. ure zjutraj obvezno zapustiti svoje domove in poslovne prostore.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bolšji sejem v Coni Tezno ob lepem vremenu zmeraj obišče veliko ljudi, a to nedeljo odpade.
Andrej Petelinšek

V nedeljo, 7. aprila, predvidoma med 8. in 13. uro bodo na Teznu v Mariboru odstranili 250-kilogramsko letalsko bombo iz druge svetovne vojne, ki so jo našli na gradbišču v bližini objektov na Ledini. Samo Robič, poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Maribor (MOM), je zaradi nevarnosti eksplozije za čas deaktivacije bombe sprejel varnostni ukrep o evakuaciji, prav tako so iz varnostnih razlogov odpovedali bolšji sejem, ki ga ob lepem vremenu zmeraj obišče veliko ljudi. Cona Tezno, kjer je vsako nedeljo bolšji sejem, sicer ni v rumeni coni (400 do 600 metrov od najdbe) omejenega gibanja. Najdena bomba ima mehanske vžigalnike in ne kemičnih, zato strokovnjaki za neeksplodirana ubojna sredstva pričakujejo, da bo šlo pri deaktiviranju vse po načrtih.

Rdeča in rumena cona označujeta območje evakuacije in območje prepovedanega gibanja na prostem v času deaktivacije letalske bombe. 
MOM

Odgovorni si želijo akcijo, katere začetek in konec bo naznanila sirena z znakom za opozorilo na neposredno nevarnost (zavijajoč zvok sirene, ki traja eno minuto) in za preklic (enolični zvok sirene, ki traja 30 sekund), izpeljati v čim krajšem možnem času, zato MOM poziva vse prebivalce, ki živijo in delajo v oddaljenosti do 400 metrov od najdišča, v tako imenovani rdeči coni, da na dan odstranitve najkasneje do 8. ure zjutraj obvezno zapustijo svoje domove in poslovne prostore.

(FOTO in VIDEO) Letalska bomba v Mariboru: Strokovnjaki prepričani, da bo dezaktivacija uspešna

Navodila za evakuirance

"Ob evakuaciji vzemite s seboj osebne dokumente in denar, morebitna zdravila in nujne medicinske pripomočke ter druge nujne življenjske potrebščine. Pred odhodom izključite gospodinjske aparate in naprave, zaprite okna (rolete in polkna) in vrata, ugasnite luči in zaklenite prostore. Motorna in druga vozila umaknite v garažo ali z območja rumenega pasu. Poskrbite tudi za živali," poziva občina v sporočilu za javnost. 

Najdena 250-kilogramska letalska bomba ima mehanske vžigalnike.
Civilna zaščita

Zbirno mesto za evakuirane prebivalce, ki nimajo druge možnosti začasne nastanitve, na primer pri sorodnikih, prijateljih ali znancih, bo urejeno v prostorih Mestne četrti Tezno v Panonski ulici 12 od 8. ure dalje. Osebe, ki se same ne morejo evakuirati oziroma potrebujejo pomoč, prosijo, da to sporočijo na telefonsko številko 112 najkasneje do nedelje do 8. ure zjutraj, saj bodo zanje organizirali pomoč pri evakuaciji.

Kje bodo zapore cest?

Prebivalci, ki živijo ali delajo v oddaljenosti od 400 do 600 metrov od najdišča, v tako imenovani rumeni coni, pa se po sproženju sirene za nevarnost do preklica ne smejo zadrževati na prostem. Ostanejo lahko v svojih domovih, vendar jih ne smejo zapustiti, zapreti morajo okna, rolete in polkna, motorna in druga vozila pa umakniti v garažo ali iz rumenega pasu.

Pred slabim tednom dni najdeno bombo so zakopali in jo do deaktivacije varujejo.
Andrej Petelinšek

Na dan deaktivacije bo veljala popolna zapora cest v radiju do 600 metrov od najdbe bombe, območje pa bodo varovali policisti, mestni redarji, javna gasilska služba ter predstavniki civilne zaščite. V mariborski občini bodo zaprte ceste: za eLeclercom do podvoza (zapora bo pred podvozom), križišče Zagrebška/Perhovčeva, glavni vhod Ceste k Tamu, cesta pri zavetišču za živali in cesta mimo Surovine, pri železnici. V občini Hoče-Slivnica bosta zapori ceste pri starem gasilskem domu v Bohovi in takoj za prehodom čez železnico v Bohovi pri plinarni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta