Zaradi legionele temperaturni šoki

Andreja Kutin Lednik
07.02.2020 09:10

Obstaja možnost prisotnosti legionele v vodi stanovanjske soseske S-31, zato bodo danes izvajali temperaturni šok. Kotlovnica Vrazova ogreva vodo za 1100 stanovanj in vrtec

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kotlovnica v S31
Andrej Petelinsek

V pobreški soseski S-31 obstaja možnost okužbe z legionelo. Stanovalce je družba Petrol, ki upravlja s tamkajšnjo kotlovnico Vrazova, ta pa zagotavlja tudi toplo vodo za sosesko, obvestila, da bodo danes popoldan izvajali temperaturne šoke. Opozarjajo, da zaradi visokih temperatur vode obstaja možnost opeklin, saj bodo temperaturo vode zvišali na 70 stopinj.
Na možnost prisotnosti legionele so posumili stanovalci in pri Staninvestu, ki je eden od upravljavcev stanovanj v soseski, so naročili vzorčenje vode. Pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) pojasnjujejo, da analiza traja od 10 do 15 dni ter: "Odvzet je bil en vzorec v zasebnem stanovanju. Vzorec smo odvzeli na najbolj oddaljenem delu hišnega vodovodnega omrežja, kjer obstaja tudi večje tveganje za razrast legionele. Glede na ugotovljeno število bakterij in ugotovljen serotip bakterij ocenjujemo, da je verjetnost okužbe nizka. Legionele so v okolju naravno prisotne, ob ugodnih pogojih se razmnožijo in v visokem številu lahko predstavljajo nevarnost za zdravje. Zaradi varovanja zdravja ljudi s šibkejšim imunskim sistemom smo naročniku predlagali, da se določeni ukrepi izvedejo v najkrajšem možnem času, uspešnost pa potrdi z odvzemom vzorca in ponovnim vzorčenjem." Naročnika, torej Staninvest, so o rezultatih obvestili 5. februarja ter poslali tudi pisna navodila glede obveščanja uporabnikov, priporočili pa dvig temperature tople vode, idali priporočila za uporabnike glede spiranja in čiščenja vodovodnega omrežja, varnostna priporočila in priporočili še odvzem dodatnih vzorcev.
Stanovalci so kljub hitremu ukrepanju razburjeni. Težave s pitno vodo se v tej soseki namreč ne dogajajo prvič, pravi Franc Košir, sicer predsednik nadzornega odbora skupne kotlovnice. Leta 2015 so v pitni vodi analize zaznale organska topila. "V zvezi s temi dogodki smo tudi vložili kazensko ovadbo, a jo je državno tožilstvo zavrnilo," pove Košir, ki meni, da je komunikacija med Petrolom, ki upravlja s kotlovnico, in upravnikov stanovanj s stanovalci slaba.
Kotlovnica Vrazova sicer oskrbuje okoli 1100 stanovanj, pa tudi vrtec. Tam zaradi morebitnega pojava legionele niso v skrbeh, saj so po besedah Branke Šamec, ravnateljice vrtca Pobrežje, zadnjo analizo vode opravili 12. decembra lani, poleg tega "Imajo konstanten pretok vroče vode, izvajamo preventivne ukrepe". Nevarnost za razvoj bakterij namreč predstavlja voda s temperaturo nad 20 stopinj Celzija in do približno 50 stopinj Celzija, v vrtcu pa ima voda višje temperature.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta