Zaščitne maske: V Miklavžu za vse občane, v Rušah za starejše od 65 let

Branka Bezjak Branka Bezjak
30.03.2020 17:58

Kakšni so odzivi v Mariboru in okoliških občinah na vladni ukrep o obvezni uporabi zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stopnja zaščite je odvisna od materiala, iz katerega je maska izdelana.
Andrej Petelinšek

Občina Miklavž na Dravskem polju bo nabavila zaščitne maske za vse občane, izdelavo 7000 mask je naročila​ pri lokalnem podjetju Laprom. "Menimo, da bo za prvo silo dovolj. Glede na to, da je predvidena maska za vsakega člana gospodinjstva, bo tistim z več člani zadostovalo vsaj za nekaj časa za odhode v trgovino in po nujnih opravkih. Gotovo namreč ni treba vsak dan v trgovino, česar so bili nekateri sicer vajeni," pravi miklavški župan Egon Repnik.
Nabavo zaščitnih mask bo delno financirala občina, del stroškov bo pokrilo domače, miklavško podjetje Bell Center. Predvidoma v torek naj bi bile maske izdelane, razdeljevanje bi lahko, če bo šlo po načrtih, steklo v sredo. To bodo izvedli po mreži civilne zaščite in miklavškega društva Glog, sicer pa so vključene tudi vse štiri krajevne organizacije Rdečega križa.

Občanom svetujejo primerne alternative

In kakšni so odzivi drugih občin na vladni ukrep o obvezni uporabi zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih? V Mestni občini Maribor so poudarili, da so potrebe velike, nakup in dobava pa omejena: "Zaščitno opremo trenutno nujno potrebujejo zdravstveni in socialnovarstveni zavodi. Občani lahko tako v skladu z vladnim odlokom za zaščito nosnega in ustnega predela poleg zaščitnih mask uporabljajo tudi primerne alternative, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite."

Sašo Bizjak

V Rušah poziv šiviljam

V občini Ruše pa čakajo na pošiljko zaščitnih mask, ki so jih pri podjetju BTT Tekstil iz Zgornje Kungote naročili še pred začetkom veljavnosti novega vladnega odloka, je izpostavila županja Urška Repolusk. Gre za pralne maske za večkratno uporabo. "Predvidoma v soboto jih bomo delili in so predvidene za vse občane, starejše od 65 let. Ko bomo vedeli bolj točen datum dobave, bomo organizirali razdeljevanje preko društev v občini, krajevnih organizacij Rdečega križa, vseh treh društev upokojencev," je še pojasnila županja.

Cene pa rastejo

Tudi župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar pravi, da zelo težko zagotovijo maske vsem občanom. "Devet tisoč gospodinjstev, čez 25 tisoč prebivalcev imamo. In glede na to, da je dobava že sicer otežena, je torej to nemogoče. Tudi sami dobivamo maske resnično po kapljicah, cene pa rastejo. A če je kdo zaprosil, ker jo je nujno potreboval, smo mu jo zagotovili. Imamo namreč informacijsko pisarno, ki je na voljo 24 ur na dan, in tudi s temi prošnjami so se že obračali na nas. Sicer pa so stične točke za takšne zadeve po krajevnih skupnostih," je še dejal Žagar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta