Zavod za turizem Maribor: Velik turistični upad in izguba

Jasmina Cehnar
01.03.2021 15:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor je lani obiskalo 66 odstotkov manj gostov, Hiša Stare trte pa je imela kar 83 odstokov manj obiskovalcev kot leta 2019. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Svet Zavoda za turizem Maribor (ZTM) je obravnaval in potrdil letno poročilo zavoda za preteklo leto. Maribor je lani zabeležil 200.859 prenočitev ali 56 odstotkov manj kot leto poprej in 72.663 prihodov gostov ali 66 odstotkov manj kot v letu 2019. Razmerje med prenočitvami domačih in tujih gostov je bilo 22 proti 78, največ slednjih so ustvarili Nemci, Hrvati, Srbi, Italijani in Madžari. Medtem so v TIC Maribor izmerili 82-odstotni upad gostov, v Hiši Stare trte pa našteli 83 odstotkov manj obiskovalcev in imeli 64 odstotkov manj prometa.

Največ prenočitev med tujci so ustvarili Nemci, Hrvati, Srbi, Italijani in Madžari.
Andrej Petelinšek

Koronaleto je zaznamovalo tudi poslovanje zavoda, ki je izkazalo presežek odhodkov nad prihodki v višini 19.645 evrov. "Finančno stanje je posledica izpada prihodkov iz tržne dejavnosti ZTM, zaradi česar zavod ni mogel zagotoviti kritja lastnih deležev v sklopu izvajanja aktivnosti, prijavljenih na razpisa ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Slovenske turistične organizacije," sporočajo iz ZTM.

​Poudarjajo še, da so kljub epidemiološkim razmeram intenzivno promovirali mesto in širšo destinacijo ter razvijali turistične produkte, kot sta nova blagovna znamka Naše najboljše in digitalizacija turističnih vsebin. V letu 2021 pa bo po besedah predsednice sveta zavoda Neve Pipan iskanje novih virov prihodkov ključno za nadaljnje tržno poslovanje zavoda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta