"Zizjemen" festival znova v Mariboru

Jana Juvan Jana Juvan
12.10.2023 14:49

Prihaja teden neodvisne odrske produkcije, peti ZIZ festival. Kaj prinaša?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Selektorja ZIZ festivala Barbara Polajnar in Jan Podbrežnik ter piarovka Anamarija Nađ
Igor Napast

Prihodnji teden bo v Mariboru potekal peti ZIZ festival, o katerem vse pove podnaslov, kot pravi Jan Podbrežnik, soselektor festivala, ki je z Barbaro Polajnar izbral devet tekmovalnih predstav za te "dneve mariborske alternativne gledališke produkcije".​

Razloži, da je alternativno predvsem neodvisno in samoniklo. Na dveh odrih (Mali oder Narodnega doma in Intimni oder GT22) bodo v prihodnjem tednu nastopili tudi profesionalci, je izpostavil, ki radi raziskujejo zunaj svojih institucionalnih okvirov. Festival sicer odpirajo s spremljevalnim programom, kritiško delavnico z Zalo Dobovšek in fotografiranjem modelov za ZIZ-ov koledar, s katerim opozarjajo tudi na deseksualizacijo teles, na kar ves čas opominja tudi sama grafična podoba festivala.

Komentar tega, kar Maribor želi

Do nedelje se bodo po ena ali dve na dan zvrstile predstave, ki so jih ustvarjalci neodvisne scene v Mariboru občinstvu predstavili v minulem letu. "ZIZ želi dati veljavo tem predstavam in je tudi komentar tega, kar Maribor želi. Če je zgolj toliko predstav možno videti v enem letu, je to to," je pomenljivo povedal Podbrežnik in spomnil še na pomanjkanje odrov za tovrstno produkcijo, sploh na desnem bregu Drave.

Kaj torej ponuja peta izdaja ZIZ-a? Prva predstava festivala v ponedeljek bo čisto sveža epizoda serialke Heroj 4.0 z Urošem Kaurinom in Vitom Weisom. V torek sledita "komedija" Kriplov zagovor s Simonom Šerbinkom in solo multipersonaž Futraj moj ego #2 z Anjo Bezlovo. V sredo najprej solo performans Pod kontrolo z Luko Piletičem in potem še Fucking hell kolektiva All the children. V četrtek bo impro predstava Ferdamana telenovela z Bando Ferdamano, v petek pa lutkovno-igrana apokalipsa za staro in mlado Je že konec? z Miho Bezeljakom, Urošem Kaurinom in Gregorjem Prahom ter avtorska predstava Krik: vrzeli kolektiva Reaktor. V soboto dopoldan bo tudi lutkovna predstava za otroke, Kraljična na zrnu graha Društva IndiJanez.

V Sodnem stolpu bo znova tudi svečana gala podelitev nagrad​ ZIZ, ki so še enkrat starejše od samega festivala in slovijo po svoji izvirnosti. 
Amadej Canjuga

Nagrade, ki lahko zbodejo

Po tednu predstav bo v soboto v Sodnem stolpu znova tudi svečana gala podelitev nagrad​ ZIZ​, ki so še enkrat starejše od samega festivala in slovijo po svoji izvirnosti - v preteklosti so kdaj podelili nagrado za najbolj egotripovsko ali najbolj mainstreamovsko predstavo, pa celo za najbolj za prste obliznit pogostitev. Hkrati pa nagrade lahko zbodejo ali pa dejansko podajo globoko priznanje kolegov s scene, saj pri eni od kategorij ne odloča strokovna žirija, temveč ustvarjalci sami. V nedeljo nato sklenejo festival z odprtim druženjem udeležencev ter večerno plesno predstavo Iz delcev z April Veselko. Ustvarjalci napovedujejo, da bo festival "zizjemen".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta