Zlorabe: Ko klicatelj od vas po telefonu želi vaš emšo, davčno in številko zavarovanja

Tatjana Vrbnjak
28.07.2021 02:00
Naši bralki je neka ženska po telefonu ponujala dodatno ali dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Od nje je želela, da ji pove svoj emšo, davčno številko in številko zdravstvene kartice, ker da v času korone ni mogoče obiskati zavarovalnice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Korona je spremenila številne navade in veliko zadev, ki so se pred tem urejale osebno, se je preselilo na urejanje na daljavo. Tako zdravniku pošiljamo izvide kar po elektronski pošti, tudi zdravstvena (in druga) zavarovanja se sklepajo in urejajo na daljavo - po spletu, pošti, telefonu ...

Tudi naši bralki je neka ženska po telefonu ponujala dodatno ali dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Od nje je želela, da ji pove svoj emšo, davčno številko in številko zdravstvene kartice, ker da v času korone ni mogoče obiskati zavarovalnice. Številk ji bralka ni posredovala zaradi možnosti zlorabe. Povedala ji je tudi, da ima zavarovanje že urejeno, zato jo je to, da je ženska na drugi strani telefonske žice vztrajala, da ji posreduje svoje osebne številke, še bolj vznemirilo. Kakšne so prakse zavarovalnic glede ponujanja dodatnih in dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj po telefonu?

Spletni portali sami strank ne kličejo

Spletni portali so namenjeni sklepanju zavarovanj na daljavo. "Nikoli mi ne kličemo stranke po telefonu. Naš portal je točka, kjer nas lahko posameznik, ki želi skleniti zavarovanje, najde in ima različne možnosti," pravi David Fister, direktor spletnega portala Zavago. "Konkretno pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju obstajata dve možnosti: sklepanje na daljavo, ki poteka s pomočjo mobilnega telefona in elektronske pošte, in sklepanje z lastnoročnim podpisom - osebi v tem primeru po pošti pošljemo izvod pogodbe in vse pripadajoče dokumente, ki jih nato podpiše in vrne. Če nobena od teh dveh možnosti osebi ne ustreza, se osebno oglasimo in uredimo sklenitev, če nam to omogoča oddaljenost od lokacije osebe, ki želi skleniti zavarovanje." In kaj meni o načinu, da kdo, ki stranko pokliče, od nje kar po telefonu zahteva emšo, davčno številko ali številko zavarovanja, ki jih naša bralka zaradi možnosti goljufije ni posredovala? "Strinjam se, da obstaja možnost zlorabe. Sploh se mi zdi nelogično, da bi kdo klical in rekel, dajte mi kar podatke," pravi.

Tudi Anita Perc od spletnega portala e-zavarovanja pravi, da sami strank ne kličejo, se pa te za zavarovanje lahko tako kot po spletni pošti dogovorijo tudi po telefonu, če želijo, pogodbo pa jim nato pošljejo v podpis.

Kaj pa Vzajemna in Triglav

"Stranki omogočamo, da lahko zdravstvena in nezgodna zavarovanja sklene na oddaljen način tako po telefonu kot tudi po drugih elektronskih poteh (e-poslovalnica ali e-pošta)," odgovarjajo v Vzajemni in dodajajo, da se lahko stranka, če želi, vedno oglasi tudi v poslovalnici. In kako poteka sklepanje na daljavo? "Pred sklenitvijo zavarovanja je obvezna predhodna identifikacija stranke oziroma zavarovalca, za katero potrebujemo enoličen identifikacijski podatek (davčno številko, lahko tudi emšo ali številko kartice zdravstvenega zavarovanja) in vsaj en dodaten identifikacijski podatek (npr. naslov, datum rojstva). Stranka zatem na svoj e-poštni naslov prejme povezavo do sklepalne dokumentacije, do katere dostopa z geslom, ki ga prejme v sms-sporočilu. Po pregledu prejete dokumentacije sklenitev zavarovanja potrdi z elektronskim podpisom," razložijo in dodajo, da sami kličejo samo stranke, ki so privolile v neposredno trženje.

Tudi v Triglavu, zdravstveni zavarovalnici uporabljajo napredne tehnologije tako pri sklepanju zavarovanj kot pri uveljavljanju pravic iz njih. "V ta namen je našim strankam na voljo spletna stran triglavzdravje.si, mobilna aplikacija Triglav Zdravje, lahko pa se s svetovalcem pogovorijo tudi po video klicu in zavarovalno dokumentacijo nato prejmejo v podpis na svoj elektronski naslov," pravijo pri Triglavu.

 

Pri Generaliju kličejo le ob soglasju

Tudi zavarovalnica Generali omogoča zavarovancem in potencialnim strankam, ki so podpisale soglasje za neposredno trženje, sklepanje na daljavo. "To pomeni, da jih pokličejo sodelavci iz klicnega centra zavarovalnice, na enak način pa lahko zavarovanje sklene tudi zastopnik. Ob lanskih razmerah med epidemijo smo strankam omogočili sklepanje vseh naših zavarovanj na daljavo," pojasnjujejo pri Generaliju. Proces sklepanja se opravi na enak način kot pri fizični sklenitvi, nato se stranki pošlje vsa dokumentacija v podpis na e-naslov, kamor prejme povezavo do vseh dokumentov. Preden se dokumenti stranki prikažejo, se mora identificirati na način, da vnese osnovne osebne podatke, ki jih sistem preveri. Pri sklepanju zdravstvenih zavarovanj stranki pošljejo polico na dom po običajni pošti; pri sklepanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, če ga ima stranka sklenjenega že pri drugi zavarovalnici, pa dodajo še odstopno izjavo za sklenjeno dopolnilno zdravstveno pri drugi zavarovalnici.

Pomembno je zaupanje

"Telefon ima tako kot druga komunikacijska sredstva svoje prednosti in slabosti, predvsem je pomembno, da se ob posredovanju osebnih podatkov pri komunikaciji po telefonu obe stranki nedvoumno izkažeta," poudarjajo v uradu Informacijskega pooblaščenca. Vsak se mora sam odločiti, ali bo sklenil zdravstveno zavarovanje in posredoval potrebne podatke po telefonu ali ne. "Podatke lahko namreč posredujejo tudi po navadni ali elektronski pošti, če jih posredovanje po telefonu moti - dejstvo namreč je, da bodo težko preverili, ali je na drugi strani res prava oseba. Če imajo glede tega kakršen koli dvom, naj podatke raje posredujejo po drugi poti, če pa zaupajo osebi na drugi strani, posredovanje podatkov po telefonu ne bi smelo biti razumljeno kot nevarno," pravi mag. Andrej Tomšič, namestnik informacijske pooblaščenke.

Več o pravicah posameznika glede osebnih podatkov je v Vodniku po varstvu osebnih podatkov za posameznike, ki je na voljo na spletni strani informacijskega pooblaščenca.

Opozorimo pa še na pravice v zvezi z neposrednim trženjem, in sicer vsakdo lahko kadarkoli pisno ali na drug dogovorjen način zahteva, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati njegove osebne podatke za namen neposrednega trženja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta