Zmernost in zdravo življenje sta recept za dolgo življenje, pravi stoletnik Viktor Ketler

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
07.12.2022 15:51

V mariborskem Domu pod gorco je praznoval stoti rojstni dan Viktor Ketler. Prapravnuka sta ga razveselila z risbicama

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob visokem jubileju so Viktorju Ketlerju poleg svojcev čestitali zaposleni na čelu z direktorjem doma Gregorjem Žigonom. 
Igor Napast

Danes je v Domu pod gorco v družbi svojih najbližjih in zaposlenih praznoval stoti rojstni dan Viktor Ketler. V domu živi od maja 2016, vanj se je preselil štiri mesece po ženini smrti. Rodil se je v Rogaševcih na Goričkem, do poklica kovinostrugarja je prišel v Beogradu, večino časa pa je preživel v Mariboru. Ima sina Viktorja, dve vnukinji, tri pravnuke in prapravnuka. Najmlajša dva - osemletni Svit in šestletna Kaja - sta mu za 100. rojstni dan narisala vsak svojo risbico in mu jo poklonila; odslej bosta gotovo krasili njegovo sobo, kjer preživi večino časa. Prva leta v domu se je zelo rad družil in udeleževal domskih prireditev, vedno zelo lepo urejen, zadnji čas pa se, ker slabše sliši in vidi in je na vozičku, najraje zadržuje v svoji sobi. Tam je zelo vesel obiskov, rad se pogovarja in spominja svojega življenja.

Igor Napast

Gospod Ketler je bil kovinostrugar, upokojil se je kot tamovec. "Celo poklicno življenje se je ukvarjal z motornimi gredmi," je povedal njegov sin. Užival je v naravi - zmernost in zdravo življenje sta gotovo recept za dolgo življenje: rad je imel morje in veliko je planinaril, na Triglavu je bil sedemkrat in tudi za svoje si je želel, da bi se povzpeli nanj. "Vedno me je nagovarjal, naj grem na Triglav, in ko sem si poškodoval nogo in nisem več mogel gor, mi je rekel: Sem ti pravi čas rekel!" se je nasmejal sin.

V domu imajo gospoda Ketlerja zelo radi: ko je vnukinja rekla, da mu je njegov sin podoben po karakterju, je ena od zaposlenih v Domu pod gorco pripomnila: "O, potem je pa 'fejst'! Ker naš gospod Viktor je zelo 'fejst'!" To kaže tudi želja gospoda Ketlerja, da bi 100. rojstni dan z njim praznovali tudi zaposleni in njegova skrb, da bo rojstnodnevne torte dovolj za vse.

Ob visokem jubileju so mu poleg svojcev čestitali zaposleni na čelu z direktorjem doma Gregorjem Žigonom, zelo lepo so mu zapeli člani domskega pevskega zbora Gorca, predstavnica zveze borcev, katere član je, mu je poklonila pesmarico partizanskih pesmi, slavljenca pa je obiskala in mu čestitala tudi mariborska podžupanja Alenka Iskra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta