Župan Arsenovič ob zvišanju povprečnine: Korak v pravo smer, a še vedno premalo

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
26.10.2023 10:51

Mariborski župan Saša Arsenovič se je odzval na zvišanje povprečnine za leto 2024.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Formula za izračun povprečnin potrebuje korenito spremembo, meni Saša Arsenovič.
Andrej Petelinšek

Predstavniki vlade in združenj občin so v tem tednu dosegli dogovor o povprečnini (znesek na prebivalca za zakonsko določene naloge) za prihodnji dve leti, in sicer v višini 725 evrov. Vlada je prvotno zakoličeni povprečnini 700 evrov dodala še 70 milijonov evrov, dodali pa so še 20 milijonov evrov, ki jih bodo sicer razdelili med vse občine, a bodo več dobile tiste, ki so podfinancirane, kar velja predvsem za mestne in druge velike občine. Minister za finance Klemen Boštjančič je ob tem napovedal, da bodo poskušali v naslednjih tednih in mesecih doseči dogovor o spremembi zakona o financiranju občin.

Na dogovor se je danes odzval mariborski župan Saša Arsenovič, ki je poudaril, da ga veseli, da so na strani vlade prepoznali potrebo po izravnavi vrzeli med zakonsko obveznimi nalogami občin in prihodki. "Gre za kompromis, ki je korak v pravo smer, a še vedno premalo za reševanje razlike, ki nastaja v obveznih nalogah občin in prihodki. Ta primanjkljaj je samo letos v Mestni občini Maribor iz 20 milijonov narasel na 27 milijonov evrov, zato menim, da formula za izračun povprečnin potrebuje korenito spremembo, sploh za občine kot je naša, ki imajo vpliv na celotno regijo," je pojasnil Arsenovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta