(KOMENTAR) Bled kot strategija

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
28.08.2023 06:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bled. 17. Blejski strateški forum..Tanja Fajon, Robert Golob.FotoRobert Balen
Fotorobert Balen

Na tej podobi raja, kot je dejal pesnik Bledu, se danes in jutri vrši Blejski strateški forum (BSF). V 18. izvedbi bo poudarek na solidarnosti. Poudarek je bil nekoliko spremenjen zaradi katastrofalnih poplav, ki jih je izkusila Slovenija v začetku meseca. Zategadelj bo forum ponudil vrsto solidarnostnih priložnosti, od dobrodelnega koncerta, ki ga gosti predsednica Nataša Pirc Musar, do donatorske večerje, ki jo bo zbranim gospodarstvenikom ponudil premier Robert Golob, in nagovarjanja udeležencev, da prispevajo prostovoljni denar v sklad za obnovo Slovenije. Geslo foruma je solidarnost za globalno varnost, organizatorji pa stavijo še na trajnost, ki med drugim pomeni gradnjo socialno pravičnega sveta.

Lista letošnjih udeležencev tega slovenskega osrednjega zunanjepolitičnega dogodka je podobno kot leto ali dve poprej spet impresivna. Foruma se kani udeležiti kar osem premierjev in tri predsednice, lani trije premierji in štirje predsedniki. Zunanjih ministrov bo 14, lani je bil le eden več. Pride tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki si je včeraj že ogledal dele Slovenije, ki jih je ujma najbolj prizadela. Skupno organizatorji, to sta slovensko zunanje ministrstvo in Center za evropsko perspektivo, napovedujejo kar 3000 visokih gostov, menda prvič z vseh celin.

BSF, ki je vidik javne diplomacije, morda nima tako sijajne zgodovine, kot se pripisuje nekaterim drugim tovrstnim forumom, tudi na območju Alp. Vendar postaja referenčna točka, saj se je menda le otresel določenih prozornih koristoljubnih oziroma instrumentaliziranih apetitov nekaterih predhodnih slovenskih vlad. Spomnimo samo, kako so na Bledu morali slovenski diplomati in visoki politiki goste iz belega sveta utrujati z monotemo nerešene morske meje med Slovenijo in Hrvaško oziroma z arbitražo. Kar je kazalo na nesamozavest slovenske zunanje politike.

Letos je Slovenija za tujce še zanimivejša, saj postane z novim letom nestalna članica Varnostnega sveta OZN. Zahodni Balkan in njegova trnova pot v evroatlantske integracije tudi ostajata rdeča nit. Udeleženci bodo spregovorili tudi o možnosti za mir v Ukrajini. Saj ne, da bi kdo iz diplomatske aktovke prav na Bledu izvlekel goloba miru, je pa pohvalno, da se bodo vsaj verbalno ukvarjali s to vojno, ki grozi ostati "trajnostna" ali pa ji preti sunkoviti nuklearni zaključek.

Pri Bledu, ki postaja slovenska diplomatska in ne zgolj turistična izložba, je opazno sodelovanje največjih svetovnih think tankov, kot so Chatham House iz Londona, Elcano iz Madrida, Global Lab iz Berlina, Ispi iz Milana, Atlantic Council iz ZDA, če omenimo nekatere. "Zadnja tri leta, ko sem bil do nedavna programski direktor BSF, smo z generalnim sekretarjem Petrom Grkom skušali prek BSF širiti znanje o Sloveniji, saj to vpliva na strateške odločitve v svetu, in svetovno znanje predstaviti doma, saj nas to dela sposobnejše," je za Večer pred začetkom BSF povedal Iztok Mirošič, ki je medtem postal naš veleposlanik v Washingtonu. Peter Grk pa je dejal, da naj BSF postane platforma, ki bo vse leto "ponujala dogodke ter pripravila analitične dokumente o izzivih modernega sveta. Ideje iz razprav pa je treba implementirati in nadgraditi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta