(KOMENTAR) Na Golobovem vrtiljaku

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
18.09.2024 17:53
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Stalna rekonstrukcija je naravno stanje Golobove vlade. Torkov sestanek koalicije je prinesel novega obrambnega ministra, to bo dosedanji vodja poslancev Svobode Borut Sajovic, odnesel pa ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo. V senci finala komisarskih iger prestolov so se odvili novi premiki v vladni ekipi. Na ministrstvu za obrambo so že nekaj časa čakali na beli dim, vmes se je v političnih licitacijah za Šarčevega naslednika zvrstilo nemalo imen. Odstop Felde ni bil napovedan, a za poznavalce razmer v šolstvu ne more biti presenečenje. Dlje časa se je nalagalo tudi nezadovoljstvo v vrhu vlade, ker se je najbolj odgovorni v zahtevnem šolniškem resorju v političnem prostoru bolj ali manj izgubil. Kriza v šolstvu je še hujša kot v zdravstvu, saj si nihče ne želi predstavljati zdravnikov na koncu njihove izobraževalne poti čez tako klavrn šolski sistem, je ob uvodu šolskega leta na tem mestu zapisala kolegica Franja Žišt.

Šolstvo se lomi z manj pompa, dlje od žarometov kot zdravstvo, a kadrovskih in drugih stisk niti entuziazem mnogih predanih v prosveti ne more več kompenzirati. Feldo naj bi zamenjal Vinko Logaj, dolgoletni direktor zavoda za šolstvo, izkušen ravnatelj. Človek sistema torej. Kompetence ima. Ampak ali je bil del problema ali (je) del rešitve? Bil je zraven v letih, ko so se težave še poglabljale. Logaj se je želel konec septembra upokojiti, a ga je Golobovo vabilo prepričalo. Do konca mandata bo "odpravnik poslov", nam je pripomnil eden od političnih insajderjev. V šolskem resorju, potrebnem korenitih sprememb, bo torej ordiniral strokovnjak, medtem ko dolgoletni poslanec in župan Sajovic bolj pade v nov Golobov koncept kadrovanja, razložen v intervjuju na TVS v ponedeljek. Premier se je pridušal, da se je naučil, da so za politične funkcije nemalokrat bolj primerni politiki, ne nujno strokovnjaki področja. A od šefa vlade smo že vajeni, da reče marsikaj, predvsem pa besede akrobatsko, lahkotno prilagaja trenutnim potrebam in publiki. Sajovic z nastopi v DZ ni blestel, mu je pa uspelo držati skupaj veliko, raznoliko poslansko skupino, ki je temelj stabilnosti Golobove vlade. Namreč v strankah novih obrazov so se nemalokrat hitro začele redčiti ravno poslanske vrste. V tem pogledu je Sajovicev umik na Mors za finale mandata pomenljiva poteza, ne pa nujno tvegana, saj v Svobodi med poslanci očitno ni večjih razbijačev in solistov. Golobova rezervna klop kadrov je ob tem že prej prazna, zato velike izbire na Morsu tudi ni bilo. Očitno pa bo izkušeni Tržičan predvsem zavaroval kontinuiteto do konca mandata.  

Osem ministrskih menjav je bilanca dobrih dveh let Golobove vlade, velika večina v kvoti Svobode. Začelo se je s Tatjano Bobnar, z zgodbo, ki še danes nima pike. Kaj sledi? Na interpelacijskem tnalu je ministrica za digitalizacijo Emilija Stojmenova Duh. A očitno bo obrambni zid Svobode zdržal, ker glasov za njen odhod kljub kritikam, pozivom k odstopu ne bodo prispevali v SD in Levici. Za ministra Papiča in Propsa se zdi, da politično "spita", nekam je poniknila kmetijska ministrica, medijsko povsem odsoten je Jože Novak ... Se ga spomnite? Poklukar? "Sad ga ima, sad ga nema." Je in ga ni. Naslednje in nove rekonstrukcije - spontane, premišljene, izsiljene - niso izključene. Pri Golobu ni nič nemogoče, od tega, da komu poči film, prek možnih novih afer do metanja čez ramo.     

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta