(KOMENTAR) Pekel

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
02.03.2024 04:00

Izraelski premier ga je Palestincem obljubil zdaj in tukaj, na Zemlji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Četrtkov pokol sestradanih Palestincev pri mestu Gaza 
Reuters Tv

Po napadu Hamasa oziroma Brigad Al Kasam 7. oktobra lani na Izrael je izraelski premier Benjamin Netanjahu, z milim vzdevkom Bibi, napovedal, da bo Gaza doživela pekel. 

Izraelski premier je seveda sionist. Sionisti niso resni judovski verniki, sploh pa ne ortodoksni, ki imajo problem že z obstojem judovske države. Kajti po judovskem veronauku - v nasprotju s krščansko ali islamsko vero - tudi pekel, kaj šele judovska država, sploh ne obstaja. Ob takratni Bibijevi napovedi bi se že morali vklopiti vsi alarmi, sploh če bi se kdo zavzel, kaj so tedaj tako zelo narejeno presenečeni nad brutalnim napadom Hamasa izrekali njegovi ministri. Samo za vzorec: obrambni minister Joav Galant je dejal, da so Palestinci človeške živali, ki jih bodo poslej tako tudi obravnavali. Pa čeprav je večino od žrtev napada 7. oktobra ob meji z Gazo zagrešila njegova panično iznenadena izraelska vojska. Skupaj z lažjo o obglavljenih 40 dojenčkih ... 

Zdaj je celokupni svet soočen z realizacijo teh apokaliptičnih napovedi. In niti v 21. stoletju ta svet nanje ni zmožen odgovoriti, čeprav se vsi zavedajo, da Izrael z veliko verjetnostjo v Gazi ne ustvarja samo dobesednega sakralnega pekla na Zemlji, nego sekularni genocid. Ki se, kadar gre za judovske žrtve, imenuje holokavst. Izraelske sile so, denimo, v četrtek streljale na tisoče sestradanih Palestincev in jih ubile vsaj 112, pa 760 ranile. Sestradani so se na severu enklave zbrali, da bi po mesecih pomanjkanja prevzeli hrano. Izraelska vojska, ki si misli, da je v svoji propagandi zvita kot presta, pravi, da so mnogi med žrtvami umrli v stampedu, in jih pač ni pokončala izraelska krogla. A ja? Zakaj pa so ti civilisti trpeli lakoto že pet mesecev, če ne zategadelj, ker Izrael omejuje dostop humanitarnim konvojem v Gazo, češ, da vso pomoč prestreže Hamas? V čem je finta? Tudi če bi Hamas res prestregel pomoč v hrani, ali bi s koščicami od marelic drznil ciljati na do zob oborožene izraelske soldate? 

Vojna v Gazi je fundamentalno neadekvaten izraz, saj se vendar ne soočata dve vojski, kot, recimo, v Ukrajini. Ker ima ena stran ne le pehoto, marveč tudi oklepne enote, artilerijo, letalstvo, mornarico, druga pa doma narejene rakete in stare kalašnikovke ter dva milijona pregnanih civilistov. Ciniki tega sveta bodo seveda, kakor recimo nevedna nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock na decembrskem obisku v Ljubljani, takoj pristavili, da jih Hamas uporablja za živi ščit. Pa, jbtm, če so v spopad vpleteni civilisti, sploh pa otroci, po mednarodnem vojnem pravu nanje ne streljaš, ker je to vojni zločin! 

Izraelcem pod Netanjahujem je to očigledno dotalno vseeno. Nemoteno ustvarjajo pekel v tostranskem življenju, ker ga menda onstran ni. Jean-Paul Sartre je menil, da so pekel drugi. Drži. Judovski verniki ne poznajo pekla, toda še najbližje temu konceptu jim je obsodba na večno sramoto. Torej, naj mednarodno pravo te izraelske pa tudi palestinske zločince, če že, privede pred lice tuzemeljske pravde. A nič ne kaže na to. Vse protiizraelske resolucije v VS OZN, katerega nestalna članica je Slovenija, ZDA vetoirajo. Če je kdo pričakoval, da bo Slovenija v VS  z "lastno glavo" poleg šibkih verbalnih obsodb zoper Izrael sprejela še konkretne ukrepe, je upravičeno razočaran. Tja do biblijskega amena.

Pomočniki pekla so po slovensko peklenščki. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta