(KOMENTAR) Stop populistom, demagogom in bleferjem

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
03.06.2024 05:00

Podnebne spremembe, lanske poplave in vojni, ki divjata, so dokazi, da sedanje upravljanje sveta in Evrope ni dobro. Zato v Strasbourg pošljimo najboljše ljudi, ki se spoznajo in so ambiciozni, da skupaj pridemo do boljše Evrope.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Teden pred evropskimi volitvami bo postregel s totalno ofenzivo ne neodločene volivce, tudi kako pasjo bombico, afero in lažjo. V tem miksu informacij v javnem prostoru lahko le upamo, da te ne bodo nikogar odvrnile od uporabe možnosti, da na volitvah dajo svoj glas, kajti možnost soodločanja v skupnih evropskih zadevah je vendarle privilegij demokratičnega sveta. 

 

Slovenija je v dvajsetih letih članstva v EU njena uspešna članica, ki pa bi se vendarle lahko poskušala bolj izrisati tudi na evropskem političnem zemljevidu - in predstavniki slovenske pameti so lahko tudi evropski poslanci in komisarji. Treba je biti realen, slovenski poslanci, zdaj bo strasbourška družina kar 720-članska, so maloštevilčni, zdaj jih bo sicer devet, kar je en "slovenski vokal" več kot do zdaj. Utopljeni v svoji poslanski skupini in v tako veliki družini težko postane prva violina, a vendar, zakaj ne bi bili tudi tukaj bolj ambiciozni? Kakšne poslance naj torej pošljemo v Evropo? Prvi odgovor bi bil, da ljudi, ki se spoznajo in imajo odgovore na skupne evropske izzive, zato se tam  izpostavimo z najboljšimi kandidati in ne z najbolj discipliniranimi ali nagrajenimi za pretekle zasluge ali brez znanja jezika, kar se je sramotno že dogajalo, in podobno.

Slovenci znamo in zmoremo, v preteklosti smo že imeli politike evropskega formata - in to različnih ideoloških prepričanj, če spomnim denimo na prleškega konservativca iz SLS dr. Antona Korošca, katerega glas je imel odmev v času Avstro-Ogrske na Dunaju in kasneje v Kraljevinah SHS in Jugoslavija v Beogradu, ali pa v novejšem času liberalnega demokrata dr. Janeza Drnovška, katerega beseda je nekaj veljala širše v časih razpada socialistične Jugoslavije in tudi kasneje. Slovenci se ne bi smeli zadovoljiti s povprečjem.

 

Če imamo trenutno like, kot sta Luka Dončić, špica svetovnega športa, ki spravlja v delirij ZDA in premika meje v košarkarskem svetu, ali Aleksandra Čeferina, ki vodi tako veliko organizacijo, kot je Evropska nogometna zveza, in je v soboto spet podelil pokal zmagovalcu lige, julija pa bo ponovil vajo z evropskim prvakom v tem globalno najvplivnejšem športu, potem poiščimo tudi med politiki take, ki so najboljši - in lepše nam bo. Nas bo srečala pamet in bomo ločili bleferje od znalcev, dobro misleče od tistih, ki razdvajajo in netijo sovraštvo?  

 

Vpogled v to, kdo je v resnici kdo, ponujajo tudi predvolilna soočenja - dve je pripravil tudi Večer. Tudi na njem se je iskrilo in bralci si boste lahko sami ustvarili mnenje, kdo ve, kaj govori, kdo prodaja bučke in kdo iskreno želi dati koristen pečat v petletnem mandatu z aktivnim delo za skupno dobro, pa naj gre za vprašanja varnosti, strateške avtonomije, okolja in izzive mladih generacij, ki bodo to Evropo še dolgo živele. Mediji, ki soočajo različno misleče, so (še) pripomoček, da se volivci lažje odločijo in zavrnejo populiste in demagoge, pa naj gre za skrajno desnico in skrajno levico z gorivom, ki ga napaja sovraštvo, namesto iskanja skupnih točk, medtem ko planet propada  "v živo"  pred našimi očmi. Podnebne spremembe, lanske poplave in vojni v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu so največji dokazi, da sedanje upravljanje sveta in Evrope ni dobro. Zaslužimo si boljše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta