Strateško ...

Srečko Klapš Srečko Klapš
17.10.2022 20:04
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Robert Balen

Če kdaj, potem v teh zaostrenih in negotovih časih politiki potrebujejo nasvete izkušenih gospodarstvenikov. Še posebno, če so v prvi vrsti politiki in šele na to profili, ki bi lahko razumeli ustroj in delovanje gospodarstva. Matjaž Han je predolgo v politiki in parlamentu, da bi bil kljub družinskemu podjetju, ki je dobivalo posle tudi v državnih podjetjih, suveren na gospodarskem področju pred eno najhujših zim v zadnjega pol stoletja. Poleg tega si je za državne sekretarje izbral "politike" iz strankarskega bazena, ki so se preizkusili s podjetništvom do prve priložnosti za varno zaposlitev v javnem sektorju. Sektorju, ki mu je Golobova vlada nedavno zvišala plače, medtem ko jih želi preostalim zaposlenim, z miniranjem Janševe mini davčne reforme, še nekoliko znižati.

To, da se želi minister Han posvetovati s cvetoberjem slovenskega gospodarstva in nekaterimi vidnimi predstavniki slovenske družbe, mu lahko štejemo v dobro, vprašanje pa je, koliko jih bo slišal oziroma smel uslišati. Časi, ki jih živimo, terjajo hitre in učinkovite rešitve. Konkretne odgovore na še bolj konkretna vprašanja in izzive. So tudi časi, ko naj protokol, fototermine in drugi politični balast zamenja operativno, hitro in učinkovito delovanje, da ne nasedemo na čereh energetske in inflacijske krize. Slovenski top gospodarstveniki raje delujejo bolj potihoma. In se v soj žarometov postavijo, ko predstavljajo kakšno inovacijo, velik posel, dobljen v hudem mednarodnem konkurenčnem boju, odmeven prevzem ali odprejo novo tovarno.

Da zna minister Han prisluhniti, kaže podvojeni znesek prve pomoči gospodarstvu za blažitev energetske draginje, od sprva predvidenega. Čeprav gre za obliž, ki bo na voljo šele v začetku januarja, pa vendarle. Žal nekatera podjetja dobra dva meseca ne bodo več vzdržala, za silo jih lahko reši le dogovor o cenovni kapici na cene električne energije in zemeljskega plina. Medtem ko so vse oči uprte v Bruselj, kjer naj bi ta teden le dorekli energetska pravila igre, so nekatere države cene tudi za podjetja začasno že omejile. Torej niso prelagale odgovornosti na evropske birokrate.

Tudi direktorji in direktorice slovenskih podjetij, ki so si vzeli čas za brezplačno strateško svetovanje ministru Hanu, rešujejo energetske situacije v svojih podjetjih. Četudi je sodelovanje v strateškem svetu lahko tudi bližnjica do ministrov zunaj uradnih lobističnih poti. Upamo, da bodo te ubrane za skupno dobro in ne morebiti za kak posel, subvencijo ali razpis. Po drugi strani pa naj ne bodo zveneča direktorska in druga imena le krinka za legitimacijo oblastnikov, ampak naj jih ti poslušajo in na podlagi njihovih izkušenj pripravljajo ukrepe, ki bi nam vsem olajšali zahtevno in boleče leto, ki je pred nami. Škoda, da med njimi ni več Boscarolov ... Ti so znali in znajo brez visokoletečih strateških floskul razvijati inovativne izdelke in se prilagajati različnim poslovnim režimom, predvsem pa so znali oblastnikom povedati, kar jim gre. Četudi so jih bolj malo poslušali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta