Trumpov šov

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
27.10.2019 21:24
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
U.S. President Donald Trump makes a statement at the White House following reports that U.S. forces attacked Islamic State leader Abu Bakr al-Baghdadi in northern Syria, in Washington, U.S., October 27, 2019. REUTERS/Jim Bourg
Jim Bourg

Ameriški vojaški obveščevalci in specialci so svojemu predsedniku Donaldu Trumpu podarili najlepšo trofejo pred dnevom čarovnic: skoraj dobesedno na pladnju so mu prinesli glavo državnega sovražnika številka ena, voditelja samooklicane Islamske države Abuja Bakra Al Bagdadija. Človeka, ki je s svojimi brezumnimi sanjami o kalifatu, ki bi segal skozi skoraj ves Bližnji vzhod in dele Afrike ter celo Evrope, povzročil ogromno zla, za seboj pustil na tisoče mrtvih v Siriji in Iraku, njegovi somišljeniki pa so s terorističnimi napadi - predvsem v Evropi - sejali strah. Toda razlogov za olajšanje ni.
Zgodba o lovu in likvidaciji samooklicanega kalifa neverjetno spominja na tisto o likvidaciji voditelja teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna pred osmimi leti. Junaški specialci, mrtev sovražnik, nad vsem tem pa je bedel ameriški predsednik. Toda paralele se pri tem končajo. Ko so v Pakistanu ubili bin Ladna, kreatorja terorističnih napadov v ZDA 11. septembra 2001, je tedanji predsednik ZDA Barack Obama to ljudem povedal v televizijskem nagovoru. In pika. Ni se hvalil s tem, četudi je bilo dobro leto do volitev, ki jih je Obama potem tudi dobil. Trump česa podobnega, kaj šele pietete do pokojnika, pa četudi je bil teroristična zver, ni zmožen. Na pompozni tiskovni konferenci je skoraj dobesedno "zbrcal mrtvega psa" in vse zasluge za zlom Islamske države pripisal sebi. In s tem bo mahal do volitev novembra prihodnje leto. Ob tem bodo, vsaj tako upa, zbledeli vsi njegovi grehi, ki so privedli do tega, da se v ZDA po dveh desetletjih pripravlja impičment, postopek za odstavitev predsednika zaradi hudih kršitev zakonodaje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta