Aprila se je inflacija spet izraziteje okrepila in na medletni ravni dosegla 6,9 odstotka: Kaj se je najbolj podražilo?

M. S.
04.05.2022 12:01

Ob visokih cenah energentov in vhodnih surovin ter geopolitičnih negotovostih se nadalje krepi tudi rast cen hrane in brezalkoholnih pijač.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Precej odstopajo cene olja in maščob, ki so bile višje za petino, nadpovprečno pa so se okrepile tudi cene v skupini kruha in izdelkov iz žit, in sicer za 13 odstotkov.
Igor Napast

Inflacija se je po poročanju Umarja, vladnega urada za makroekonomske analize in razvoj, aprila izraziteje okrepila in dosegla kar 6,9 odstotka. K njeni rasti so pomembno prispevali energenti, trenutno v največji meri cene naftnih derivatov, ki so bile, kljub še veljavni regulaciji, medletno višje za več kot 30 odstotkov.

Cene električne energije so bile zaradi začasne oprostitve plačila določenih prispevkov na medletni ravni nižje za več kot petino, a se je medletni padec v primerjavi z marcem, zaradi visoke mesečne rasti (11,6 %), ko so ponudniki višje cene na grosističnih trgih nadalje prenašali na končne odjemalce, precej zmanjšal.

Ob visokih cenah energentov in vhodnih surovin ter geopolitičnih negotovostih se nadalje krepi tudi rast cen hrane in brezalkoholnih pijač, ki so bile medletno višje za skoraj desetino. Precej odstopajo cene olja in maščob, ki so bile višje za petino, nadpovprečno pa so se okrepile tudi cene v skupini kruha in izdelkov iz žit (13 %). Medletna rast cen trajnega blaga je bila aprila podobna kot v prejšnjih mesecih (8,8 %).

Pri storitvah, kjer se je v začetku letošnjega leta gibala okrog treh odstotkov, pa se je aprila okrepila na pet odstotkov. K temu so pomembno prispevale višje cene v skupini rekreacija in kultura, kjer so bile ob visokem povpraševanju cene počitniških paketov višje za približno 8 odstotkov, mesečno pa so se zvišale za skoraj petino. Nadalje se krepijo tudi cene v skupini restavracije in hoteli ter storitev, povezanih s stanovanjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta