Bankrotiral lastnik trgovske verige, v kateri radi kupujemo tudi Slovenci. Pri nas imajo 38 prodajaln, kaj bo z njimi?

Denis Živčec Denis Živčec
29.07.2023 10:55

Prvi Pepco so odprli leta 1999 na Poljskem, kjer ima veriga 1217 trgovin, po Evropi pa več kot tri tisoč, poslovanje slovenskih prodajaln po besedah korporacije ni ogroženo, saj pripadajo ločeni poslovni skupini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Evropska veriga trgovin z oblačili in gospodinjskimi izdelki Pepco bi se lahko znašla v velikih težavah. Kot poroča češki portal iDNES, so se delničarji družbe Steinhoff International, ki ima v lasti kar 72 odstotkov delnic, odločili za likvidacijo podjetja, ker je šel lastnik v stečaj.

Steinhoff International je multinacionalni holding, ki se osredotoča na maloprodajni sektor s poudarkom na prodaji pohištva in izdelkov za dom. V težave so zašli leta 2017, ko je računovodska revizija razkrila vrsto nepravilnosti in je bil šef podjetja Markus Jooste prisiljen odstopiti. Ko so se preiskave razširile na več drugih držav, so odkrili ponavljajoče se računovodske goljufije.

Kljub temu češki portal piše, da jim je uspelo izplačati 447 milijonov evrov zunanjim strankam in redno izplačevati bonuse menedžerjem. Zadnji dogodki naj ne bi vplivali na poslovanje Pepca na Poljskem in Češkem, očitno pa tudi v Sloveniji ne.

Profimedia

Prvi Pepco so odprli leta 1999 na Poljskem, kjer ima veriga 1217 trgovin, po Evropi pa več kot tri tisoč. Delujejo v 18 evropskih državah, imajo okoli 29.000 zaposlenih, vsak mesec pa jih obišče 28 milijonov strank. Samo v Sloveniji ima Pepco 38 prodajaln.

Na vprašanje, kako bodo spremembe v podjetju vplivale na poslovanje prodajaln v Sloveniji, so nam na sedežu korporacije po elektronski pošti odgovorili: "Skupina Pepco je seznanjena z obvestilom Steinhoff International Holdings, z dne 26. julija 2023, v zvezi z umikom. V izogib dvomom ta dogodek ne bo vplival na skupino Pepco Group N.V. (Pepco), ki je že več let ločena od Steinhoffa. Pepco deluje kot uspešno, neodvisno podjetje, ki kotira na borzi, z lastnimi finančnimi ureditvami in močno bilanco stanja."

V nadaljevanju so pojasnili: "Julija 2023 je Pepco poročal o nadaljnjem strateškem napredku in nadaljnji močni rasti prihodkov in dobička – ki ga je vodila njegova strategija širitve trgovin – z 9-mesečnim prihodkom, ki se je povečal za 19,3 % na podlagi stalne valute na 4,2 milijarde evrov."

Dodali so še: "Pepco, ki deluje na 20 ozemljih po vsej Evropi, je v dobrem položaju za prihodnji uspeh, podprt s ponudbo strankam, ki je vodilna na trgu, ter močnim denarnim tokom in bilanco stanja. Junija je skupina zaključila uspešno refinanciranje dolga z izdajo otvoritvene obveznice v vrednosti 375 milijonov evrov, ki je povzročila veliko povpraševanje mednarodnih in poljskih vlagateljev in je bila večkratno presežena. Po uspešnem oblikovanju cene svoje obveznice je Pepco prejel podporne ocene treh večjih kreditnih agencij, Fitch, S&P in Moody's, ki so poudarile trdnost poslovanja in zdrav profil organske rasti, ki ga poganjajo program razvoja trgovin, obseg in prepričljiva ponudba.”

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta