(BORZNI KOMENTAR) Dezinflacija se nadaljuje, a boleče počasno

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za nadaljnje korake ameriške centralne banke je pomembna jedrna inflacija, oziroma še bolj specifično, "super jedrna" inflacija, ki zajema spremembe cen storitev brez najemnin.
Reuters

Inflacija potrošniških cen v ZDA je bila v decembru nekoliko višja od pričakovanj. Decembrska rast osnovne inflacije je na mesečni ravni pospešila z 0,1 odstotka (v novembru na 0,3), na letni ravni pa je inflacija znašala 3,4 odstotka (novembra 3,1). Tako mesečna kot letna sprememba sta presegli pričakovanja, ki so znašala 0,2 odstotka na mesečni ravni in 3,2 na letni. Glavni razlog za dvig cen je rast cen najemnin in rabljenih avtomobilov, nekaj malega pa so dodale še višje cene energentov. 

Gibanje osnovne inflacije je podvrženo učinkom medletne primerjave in nihanjem cen hrane ter goriva, vendar je običajno to številka, o kateri se najbolj razpravlja in ima največjo politično pomembnost. Osnovna inflacija je najnižjo točko dosegla junija lani na ravni, višji kot pred pandemijo. Od takrat je njeno padanje bolj kot ne zastalo.  

Za nadaljnje korake ameriške centralne banke je pomembna jedrna inflacija, oziroma še bolj specifično, "super jedrna" inflacija, ki zajema spremembe cen storitev brez najemnin. Cene storitev so še posebej občutljive na rast plač, a tudi ta mera kaže, da se je padanje zaustavilo. Super jedrna inflacija je celo višja od osnovne - dosega blizu štiri odstotke na letni ravni, kar sovpada z gibanjem drugih komponent, katerih rast cen je negativna. Trend dezinflacije se nadaljuje, vendar postaja boleče počasen. Prostor za nižanje imajo še cene najemnin, ki se prilagajajo bistveno počasneje. Če jih izločimo iz osnovne inflacije, ta znaša manj kot dva odstotka na letni ravni. 

V kontekstu pričakovanj hitrejšega padca in prevladujoče zgodbe, da je inflacija zdaj obvladana, je bilo decembrsko poročilo razočaranje. Ni katastrofalno, vendar gotovo ne podpira ideje o neposrednem znižanju obrestnih mer. Bolj potrjuje strahove, da bo "zadnja milja" dezinflacije do Fedovega cilja (dva odstotka) težka, saj je najlažji del poti že za nami. Deflacionarni impulz, povezan z normalizacijo dobavnih verig, je bil veter v jadra - in ta se je večinoma umiril. Trg dela se še naprej počasi ohlaja, vendar ostajajo cene storitev odporne, podprte s še vedno visoko rastjo plač. To bo verjetno pomenilo, da bo dezinfacija, ki je bila v letu 2023 neverjetno hitra po zgodovinskih standardih, v letu 2024 počasnejša in bolj zapletena. 

Upočasnitev trenda padanja cen zahteva dodatno potrpljenje s strani Feda. Težko si je predstavljati, kako bi Fed začel z nižanjem obrestne mere že marca, ko pa se trend upočasnjuje in inflacija še vedno presega ciljno. Kljub temu se pričakovanja vlagateljev o prvem znižanju obrestne mere komaj kaj premaknejo. Še vedno predvidevajo pet znižanj v letu 2024, medtem ko je možnost 25-odstotnega znižanja marca še vedno visoka, 67 odstotkov. Nasprotno s pričakovanji vlagateljev pa Fed v letu 2024 vidi dve znižanji. Kako pojasniti tolikšno mero zaupanja vlagateljev? Kaže, da so se kljub razočaranju nad decembrskim poročilom nekako sprijaznili z dejstvom, da bo zadnji del poti do cilja najtežji.

Za bodoče gibanje delniških trgov bo ključno, kako bodo vlagatelji interpretirali sporočila ameriške centralne banke. Začetek zniževanja obrestnih mer bo nedvomno veter v krila trgov. Če bo Fed, ob upoštevanju zapoznelih učinkov monetarne politike, presodil, da je že čas, da pričnejo s prvimi znižanji obrestnih mer, s čimer bi preprečili večji negativni šok za gospodarstvo v volilnem letu, potem decembrsko poročilo ne bi smelo bistveno vplivati na njihovo odločitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta