(BORZNI KOMENTAR) Kako vzdržati na volatilnem trgu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir
Maribor Nova Kbm Kreditna banka Mag. Barbara Gacnik, namestnica direktorja sektorja upravljanja nalozb portret Desk _Gospodarstvo Avtor Matej Kristovic
Matej Kristovic

Biti investiran, ko trgi močno nihajo, je stresno. Zgodi se, da v nekem trenutku začutite, da imate vsega dovolj in da se tega ne greste več. Prodate. Kakšna škoda. Ključno za uspeh na borzi je kupovati poceni in prodajati dražje.

Korekcija na trgu je v bistvu vaša priložnost, ki se na dolgi rok vedno obrestuje. Znani ameriški vlagatelj in avtor knjig o investiranju, Peter Lynch, je dejal, da trik ni v tem, da se naučiš zaupati svojim občutkom, ampak se disciplinirati, da bi jih ignoriral. Njegova strategija je vztrajati pri delnicah, ki se jim fundamentalna zgodba ni spremenila. Ne glede na to pa se tudi uspešni investitorji soočajo tudi s periodičnimi izgubami, ki so posledica takšnih ali drugačnih nepričakovanih dogodkov. Trgi se trenutno panično odzivajo na dvigovanje obrestnih mer s strani centralnih bank, skrbi jih naraščajoča inflacija, težave dobavnih verig, omikron, upočasnjevanje gospodarske rasti in napetosti med ZDA in Rusijo. Čeprav je seznam dolg, ne gre za obrat ekonomskega cikla, recesijo ali začetek daljšega medvedjega trenda. Trgi se gibljejo navzgor in navzdol na podlagi mnenja in pričakovanj vlagateljev. Oboje je v zadnjem obdobju še posebej nestanovitno. Še nedolgo nazaj, 4. januarja letos, je namreč ameriški borzni indeks S&P 500 dosegel svoj zgodovinski vrh. V mesecu dni so se vlagatelji iz optimistov prelevili v pesimiste.

Zlato pravilo vlaganja na borzo preprosto navaja: "Ostanite v delnicah, razen če imate dober razlog, da mislite, da je recesija neizbežna." Vlagatelji pogosto podcenjujejo vpliv makroekonomije na borzne trge. Faze ekonomskega cikla vplivajo na gibanje podjetniških dobičkov, ti pa vplivajo na gibanje cen delnic na borzi. Medvedji trend, kakor imenujemo padce na borzi, ki so višji od 20 odstotkov, se redko pojavi izven recesije. V letu 2022 pričakujemo, da se bo rast globalnega gospodarstva nadaljevala, rasli naj bi tudi dobički podjetij, čeprav po nižji stopnji kot v letu 2021. Recesije v naslednjih dvanajstih mesecih ne pričakujemo.

V veliki meri je razlog za nihanja na borzi negotovost, ki vodi v ekstremna nihanja delnic, velik obseg trgovanja ter privede tudi do sektorske rotacije trga. Inflacija in naraščajoče obrestne mere pogosto povzročijo prodajo precenjenih delnic. Največ teh je v tehnološkem sektorju, ki je na naraščanje obrestnih mer še posebno občutljiv. V primerjavi z letom 2021 bodo po pričakovanjih nižji tudi njihovi prihodki, ki so bili lani zaradi visokega povpraševanja v pandemiji izjemni. Višje cene energentov in surovin ter višje obrestne mere pa na drugi strani pomenijo višje dobičke podjetij v sektorjih, kot so energetika, finance, surovine in materiali ter nepremičnine. Delniški trgi in gospodarstvo torej lahko rastejo tudi v okolju povišane inflacije in med naraščanjem obrestnih mer.

Najboljša strategija vlaganja na dolgi rok je dobro razpršen portfelj naložb v podjetja z močnimi temelji, stabilno rastjo prihodka in dobičkov in solidnimi vrednotenji. Za takšen portfelj korekcija lahko predstavlja priložnost za dodaten nakup "s popustom" in, kot je dejal najbolj znani investitor vseh časov, Warren Buffett: "Če vidim razprodajo v moji najljubši trgovini, grem kupit še nekaj stvari, ki so mi všeč."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta