Boscarol prodal Pipistrel ameriškemu Textronu. Kaj to pomeni za uspešno ajdovsko podjetje?

Srečko Klapš Srečko Klapš
17.03.2022 12:46

Družba Textron je danes objavila podpis dogovora o nakupu Pipistrela, Ivo Boscarol ostaja manjšinski lastnik in zaslužni predsednik

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ajdovski Pipistrel je šel v roke ameriškega proizvajalca letal in helikopterjev Cessna, Beechcraft in Bell. Ivo Boscarol ostaja manjšinski lastnik in zaslužni predsednik.
Andrej Petelinsek

Družba Textron Inc iz mesta Wichita v Kansasu s hišnimi letalskimi znamkami Cessna, Beechcraft in Bell je danes objavila podpis dogovora o nakupu Pipistrela, večkrat nagrajenega pionirja in vodilnega svetovnega proizvajalca letal na električni pogon s svojimi podjetji v Sloveniji in Italiji. Pod okriljem družbe Textron bo podjetje Pipistrel imelo dostop do veliko širših virov, tehničnega in regulatornega strokovnega znanja ter globalne mreže za prodajo in poprodajno podporo, kar mu bo omogočalo pospešitev razvoja in certifikacije produktov električnega in hibridno-električnega letalstva. Ob zaključku transakcije Textron načrtuje ustanovitev novega poslovnega segmenta, Textron eAviation, osredotočenega na razvoj trajnostnega letalstva, katerega del bo postal Pipistrel.

"Družba Pipistrel postavlja podjetje Textron v edinstveno močen položaj za razvoj novih tehnologij za trg trajnostnega letalstva ter za razvoj raznovrstnih letal, ki bodo izpolnjevala širok nabor potreb naših strank," je povedal predsednik in izvršni direktor Textrona Scott Donnelly. Dodal je še, da se Textron podaja na pot ponudbe družinam trajnostno letečih proizvodov tako za urbani zračni promet nad mesti kot tudi za področje splošnega letalstva, prevoz tovora in za posebne namene. "Podjetje Textron se zavezuje k ohranitvi Pipistrelove blagovne znamke, sedeža družbe, razvoja in raziskav ter proizvodnih kapacitet v Sloveniji in Italiji ter bo dodatno vlagalo v razvoj in proizvodnjo prihodnjih izdelkov družbe Pipistrel," je še dejal Donnely.

Pipistrelov ustanovitelj in izvršni direktor družbe Pipistrel Ivo Boscarol ostaja manjšinski lastnik podjetja in bo še dve leti kot zaslužni predsednik nadaljeval s svetovanjem in usmerjanjem produktnih načrtov ter strategije podjetja. "Pod mojim več kot 30-letnim vodstvom je Pipistrelova ekipa dosegla vodilni položaj na področju osebnega, cenovno dostopnega, okolju prijaznega in električnega letalstva. Trend in temelji za prihodnje projekte so jasno postavljeni," je po prodaji dejal Boscarol. Pričakovati je, da bo transakcija zaključena v drugem četrtletju leta 2022, odvisno od običajnih pogojev sklepanja tovrstnih dogovorov, vključno z regulatornimi odobritvami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta